Keressen minket

Hírek

2^82,589,933-1 az új legnagyobb ismert prímszám

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ismert legnagyobb prímszámot találta meg egy Core i5-ös számítógép felhasználója a tavalyi év végén. Találmányával új rekordot állított fel.

Az ismert legnagyobb prímszámot találta meg egy Core i5-ös számítógép felhasználója a tavalyi év végén. Találmányával új rekordot állított fel.


Marin Mersenne

Az új rekorder prímszám Mersenne kategóriába is sorolható. Mersenne prímszámok keresésébe azért kezdenek számítógép felhasználók világszerte, mert a legnagyobb ilyen megtalálójának mindíg jutalompénzt fizetnek. Azonban, akár el is ronthatják a hatalmas prímszámkereső programok a működtetett számítógépet, tehát azt javasoljuk: ne kezdjünk hozzá hatalmas prímszámok kereséséhez!

A megtalált legnagyobb prímszám 24,862,048 számjegyből tevődik össze, és a Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Mersenne prímszámok közé sorolható, vagyis a kettes szám egy hatványozásával és az egyes szám kivonásával egyenlő, amelyet egyszerűen M82589933-el írhatunk le, valójában kettő a 82,589,933-ik hatványon mínusz egy.

Mersenne a tizenhetedik század elején kutatott prímszámok után, míg az első prímszámokat még Krisztus előtt négyszázharmic körül találhatták meg korabeli görög matematikusok.

Az új legnagyobb prímszám megtalálója, a floridai Patrick Laroche a Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) programot használta fel Intel i5-4590T 4C/4T (Haswell) számítógépén.

Laroche egy a GIMPS szofvert felhasználók több ezrei közül. Új felhasználó, mert csak négy hónapja látott neki a keresésnek, és már talált, tehát szerencséje is lehetett, mert 12 hét leforgása után már megtalálta az M82589933 számot.

Annak, aki elsőként jelenti be az első 100 millió vagy több számjegyből álló prímszámot, például 150 ezer dollárt ígértek, ám vannak 3-tól 50 ezer dolláros ajánlások is. A GIMPS szoftver igencsak sikeresként szerepel az éllovas prímek megtalálásában. A 2^20000000-1 és 2^85000000-1 közötti szakaszon már 12-t talált meg.

Jonathan Pace az ötvenedik Mersenne prímszám megtalálója volt, egy évvel korábban. A GIMPS alkalmazást annak keletkezésétől használta 14 éven át. Az új M82589933-as prímet 21 óra alatt sikerülhet leggyorsabban ellenőrizni CUDALucas alkalmazással Nvidia V100 GPU-val, ahogyan Andreas Höglund is tette, aki ellenőrizte Mlucas programmal is 16 magon Amazon AWS-en, ami 72 órába telt. Aaron Blosser pedig Prime95-ös alkalmazással egy Intel Core i7-7700K processzoron 6 nap és 8 óra alatt ellenőrizte az új prímet. Az ismert Mersenne prím számok új 51-es listája itt olvasható: Wikipédia

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitott ökológiai gazdaság

    A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

  • Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

    Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

  • Díjat nyert a KFC vegán burgere

    A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Címkék

Legtöbbet megtekintett