Keressen minket

Hírek

2^82,589,933-1 az új legnagyobb ismert prímszám

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ismert legnagyobb prímszámot találta meg egy Core i5-ös számítógép felhasználója a tavalyi év végén. Találmányával új rekordot állított fel.

Az ismert legnagyobb prímszámot találta meg egy Core i5-ös számítógép felhasználója a tavalyi év végén. Találmányával új rekordot állított fel.


Marin Mersenne

Az új rekorder prímszám Mersenne kategóriába is sorolható. Mersenne prímszámok keresésébe azért kezdenek számítógép felhasználók világszerte, mert a legnagyobb ilyen megtalálójának mindíg jutalompénzt fizetnek. Azonban, akár el is ronthatják a hatalmas prímszámkereső programok a működtetett számítógépet, tehát azt javasoljuk: ne kezdjünk hozzá hatalmas prímszámok kereséséhez!

A megtalált legnagyobb prímszám 24,862,048 számjegyből tevődik össze, és a Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Mersenne prímszámok közé sorolható, vagyis a kettes szám egy hatványozásával és az egyes szám kivonásával egyenlő, amelyet egyszerűen M82589933-el írhatunk le, valójában kettő a 82,589,933-ik hatványon mínusz egy.

Mersenne a tizenhetedik század elején kutatott prímszámok után, míg az első prímszámokat még Krisztus előtt négyszázharmic körül találhatták meg korabeli görög matematikusok.

Az új legnagyobb prímszám megtalálója, a floridai Patrick Laroche a Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) programot használta fel Intel i5-4590T 4C/4T (Haswell) számítógépén.

Laroche egy a GIMPS szofvert felhasználók több ezrei közül. Új felhasználó, mert csak négy hónapja látott neki a keresésnek, és már talált, tehát szerencséje is lehetett, mert 12 hét leforgása után már megtalálta az M82589933 számot.

Annak, aki elsőként jelenti be az első 100 millió vagy több számjegyből álló prímszámot, például 150 ezer dollárt ígértek, ám vannak 3-tól 50 ezer dolláros ajánlások is. A GIMPS szoftver igencsak sikeresként szerepel az éllovas prímek megtalálásában. A 2^20000000-1 és 2^85000000-1 közötti szakaszon már 12-t talált meg.

Jonathan Pace az ötvenedik Mersenne prímszám megtalálója volt, egy évvel korábban. A GIMPS alkalmazást annak keletkezésétől használta 14 éven át. Az új M82589933-as prímet 21 óra alatt sikerülhet leggyorsabban ellenőrizni CUDALucas alkalmazással Nvidia V100 GPU-val, ahogyan Andreas Höglund is tette, aki ellenőrizte Mlucas programmal is 16 magon Amazon AWS-en, ami 72 órába telt. Aaron Blosser pedig Prime95-ös alkalmazással egy Intel Core i7-7700K processzoron 6 nap és 8 óra alatt ellenőrizte az új prímet. Az ismert Mersenne prím számok új 51-es listája itt olvasható: Wikipédia

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Földimogyoró – hazai nemesítésből

    A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

  • Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

    A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

  • Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

    Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett