Keressen minket

Hírek

A belga közegészségügy az illegális bevándorlók között terjedő betegségekre figyelmeztet

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A belga közegészségügyi hivatal (Cocom) friss jelentésben a brüsszeli északi pályaudvaron és a szomszédos Maximilen parkban táborozó illegális bevándorlók között terjedő betegségek kockázataira figyelmeztet, egyúttal hosszú távú megoldást javasol a közterületen élő migránsok egészségügyi ellátására – közölte a belga sajtó pénteken.

A hivatal jelentése szerint az érintett pályaudvaron és környékén több éve táborozó, főként fekete-afrikai migránsok között terjedő betegségek – köztük a tuberkulózis, a rüh, a bárányhimlő, a lyme-kór, valamint a gyakran megjelenő malária – “közegészségi kockázata rendkívül magas, s a helyzet humanitárius szempontból kritikus”. A hatóság emiatt a brüsszeli köztisztasági vállalat környéken dolgozó alkalmazottainak beoltását javasolta.

A betegségek kockázata a belga lakosságra nézve korlátozott – hangsúlyozták, mivel az észlelt esetek a migránsok életkörülményeivel függenek össze. A helyzet mindazonáltal súlyosbodhat, mivel várhatóan tovább nő a Belgiumba érkező illegális bevándorlók száma.

A belga sajtó beszámolója szerint a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB), valamint a De Lijn nevű flamand távolsági busztársaság sofőrjei a hét elején közölték, hogy a “veszélyes egészségügyi és biztonsági helyzet” miatt nem állnak be a brüsszeli északi pályaudvar melletti végállomásra. Az utasokat ehelyett egy korábbi, metró közeli állomáson veszik fel, illetve teszik ki. A rendőrség szerint a köztisztasági és biztonsági helyzet napról napra romlik. Jelenleg 150-200 ember tartózkodik a higiéniai létesítményekben szegény pályaudvar területén. Legfőbb gondot a szemetelés, a vizeletszag, valamint az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás miatti erőszak növekedésére jelenti – közölték.

A belga közegészségügyi hivatal véleménye szerint hosszú távú és fenntartható megoldást kell találni a közterületen élő nagyszámú migráns egészségügyi ellátására. A megelőzés ugyanis jobban megtérül, mint a már kialakult betegségek kezelése. A jelentéstevők szerint fokozni kell az orvosi jelenlétet, valamint több, az intimitást biztosító egészségügyi pontra, tisztálkodásra alkalmas helyre és mellékhelységre van szükség. Javítani kell emellett a migránsok egészségügyi dolgozókba és az önkéntes segítőkbe vetett bizalmát, ami a fokozott és rendszeres rendőrségi ellenőrzések miatt az elmúlt két évben erősen meggyengült – tették hozzá.

A brüsszeli Maximilien parkban és a közelében található északi pályaudvaron évek óta tartózkodó migránsok legtöbbje nem nyújt be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhasson. A szövetségi kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy nem biztosít elhelyezést azoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illsuztráció: Pixabay

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

    A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

  • Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

    A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.

  • Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

    Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Címkék

Legtöbbet megtekintett