Keressen minket

Hírek

A családvédelmi akcióról

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Orbán Viktor miniszterelnökévértékelő beszédébenjelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány.

Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, még jobban csökkenhet a gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a július elseje után született gyerekek után igényelheti majd minden 18 és 40 év közötti nő,aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva 2022 végéig áll majd nyitva ez a lehetőség, azaz három és fél éven át léphetnek be a programba a fiatalok.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak újabb gyermek után kérhető a kölcsön.

Szinténjúlius elsejétől igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kamattámogatott hitel használt lakások vásárlásához.

Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három- és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére.

A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják. A 25 éves futamidejű hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt.

A csok vissza nem térítendő támogatási összege használt lakás vásárlására vagy bővítésére jelenleg egy már meglévő vagy előre vállalt gyerek esetén 600 ezer forint, két gyereknél 1,43 millió forint, három gyereknél 2,2 millió forint, négy vagy több gyereknél pedig 2,75 millió forint.

Új ingatlan építésekor vagy vásárlásakor a támogatás összege egy gyerek esetén 600 ezer forint, két gyereknél 2,6 millió forint, három vagy több gyereknél pedig 10 millió forint.

2018-tól a kormány már átvállalt a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Az új intézkedések értelmében már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át. Ez a lehetőség a csokhoz igényelhető kamattámogatott hitelek és a piaci jelzáloghitelek esetén is érvényes.

Július elsejétől igényelhetik a nagycsaládosok a 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást:a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családoknál. A támogatás mértéke az autó árának legfeljebb 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

Várhatóan a jövő évtőla még nem nyugdíjas nagyszülők gyedre is jogosulttá válhatnak, ha a dolgozó szülő(k) helyett vállalják, hogy unokájukat otthon gondozzák, nevelik.

Ilyen esetben a szülő helyett a nagyszülő(ke)t illetné meg a gyed, amely ösztönözné őket arra, hogy aktívabban vegyenek részt unokáik felügyeletében.

Azt az intézkedést, hogya legalább négy gyereket nevelő nőknek nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük,várhatóan szintén a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni.

Emellett megtartják a családi adókedvezmény rendszerét, és a két kedvezmény együtt is igénybe vehető. A családi adókedvezmény maximális összege jelenleg egy gyerek után 10 ezer forint, két gyerek után 40 ezer forint, három gyerek után majdnem 100 ezer forint, minden további gyerek után pedig további 33 ezer forint havonta.

A családtámogatási intézkedések része, hogytovább bővítik a bölcsődei férőhelyeket,a tervek szerint a jelenlegi mintegy 50 ezerről 2020-ig 70 ezerre.

Forrás: MTI; kormany.hu

Fotó: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

    Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

  • Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

    A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

  • Halottak napjára készülve - A sírok növényei

    Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett