Keressen minket

Hírek

A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott Áder János

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Áder János köztársasági elnök (b2) az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának (EUMM) magyar tagjaival találkozik a georgiai Mchetában, a dél-oszét közigazgatási határ térségében 2019. szeptember 5-én. Mellette Horváth Viktória, Magyarország tbiliszi nagykövete. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott csütörtök délután Áder János államfő hivatalos georgiai látogatásán.

A köztársasági elnök Mchetában találkozott az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának(EUMM) több magyar tagjával. 2008 óta, vagyis a Dél-Oszétia kapcsán kitört grúz-orosz fegyveres konfliktus óta a térségben működő csaknem kétszáz fős misszióban jelenleg tizenöt magyar katona, rendőr és civil szerződéses tag teljesít szolgálatot.

Az államfő ezt követően Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közösen látogatott el a közigazgatási határ közelébe, ahol a többi között egy orosz katonai támaszpont és mindkét fél katonai megfigyelő állásai is láthatóak voltak.

A közigazgatási határ térségében mindennaposak a feszültségek, amelynek alapja, hogy míg a georgiaiak egyáltalán nem fogadják el azt határként, Oroszország és a dél-oszétok sok esetben máshová teszik a közigazgatási vonalat.

A szakadár területek és az orosz határőrség a  határvonalat államhatárnak tekintik, és folyamatosan próbálja azt kitolni. Szakaszos kerítéseket vagy más akadályokat telepítenek és gyakori, hogy a szakadár köztáraság hatóságai civileket vesznek őrizetbe “illetéktelen határátlépés” címén – fejtették ki a georgiai illetékesek.

Az EUMM 2008 óta teljesít szolgálatot a térség stabilitásának elősegítése, a bizalomépítés, valamint az Európai Unió tájékoztatása céljából. Emellett dokumentálja, hogyan vonnak újabb és újabb területeket ellenőrzésük alá az orosz és dél-oszét erők – tették hozzá georgiai részről.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

    A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

  • Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

    A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.

  • Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

    Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Címkék

Legtöbbet megtekintett