Keressen minket

Hírek

A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott Áder János

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Áder János köztársasági elnök (b2) az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának (EUMM) magyar tagjaival találkozik a georgiai Mchetában, a dél-oszét közigazgatási határ térségében 2019. szeptember 5-én. Mellette Horváth Viktória, Magyarország tbiliszi nagykövete. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A dél-oszét közigazgatási határ térségébe látogatott csütörtök délután Áder János államfő hivatalos georgiai látogatásán.

A köztársasági elnök Mchetában találkozott az Európai Unió Georgiai Megfigyelő Missziójának(EUMM) több magyar tagjával. 2008 óta, vagyis a Dél-Oszétia kapcsán kitört grúz-orosz fegyveres konfliktus óta a térségben működő csaknem kétszáz fős misszióban jelenleg tizenöt magyar katona, rendőr és civil szerződéses tag teljesít szolgálatot.

Az államfő ezt követően Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közösen látogatott el a közigazgatási határ közelébe, ahol a többi között egy orosz katonai támaszpont és mindkét fél katonai megfigyelő állásai is láthatóak voltak.

A közigazgatási határ térségében mindennaposak a feszültségek, amelynek alapja, hogy míg a georgiaiak egyáltalán nem fogadják el azt határként, Oroszország és a dél-oszétok sok esetben máshová teszik a közigazgatási vonalat.

A szakadár területek és az orosz határőrség a  határvonalat államhatárnak tekintik, és folyamatosan próbálja azt kitolni. Szakaszos kerítéseket vagy más akadályokat telepítenek és gyakori, hogy a szakadár köztáraság hatóságai civileket vesznek őrizetbe “illetéktelen határátlépés” címén – fejtették ki a georgiai illetékesek.

Az EUMM 2008 óta teljesít szolgálatot a térség stabilitásának elősegítése, a bizalomépítés, valamint az Európai Unió tájékoztatása céljából. Emellett dokumentálja, hogyan vonnak újabb és újabb területeket ellenőrzésük alá az orosz és dél-oszét erők – tették hozzá georgiai részről.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett