Keressen minket

Hírek

A Kárpát-medencei oktatási együttműködést erősíti egy uniós projekt

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó/Illusztráció: Canva

A Kárpát-medencei oktatási együttműködés erősítése a célja az Oktatási Hivatal (OH) valamint a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem közös uniós projektjének – közölte Gloviczki Zoltán, az OH elnöke szombaton Egerben a 2020 novemberéig tartó EFOP-program rendezvényén.

Elmondta, az általa vezetett hivatal a konzorcium vezetőjeként működik együtt a két egyetemmel, és a csaknem 3 milliárd forintos összfinanszírozásból 2,3 milliárdot az OH költhet a 2017 novemberében elindított programban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medencei iskolákban hasonló nehézségekkel küzdenek; a lemorzsolódással, valamint a tehetséggondozás, a továbbtanulás és a szülőföldön maradás problémáival. Szerinte éppen ezért lehet közös megoldásokat keresni.

Gloviczki Zoltán közölte azt is, hogy céljaik között van a köznevelés és a közoktatás hálózatosítása.

Kiss Dávid szakmai vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medence összes szomszédos országa partner a programban, amelybe általános iskolákat, középiskolákat, főiskolákat és az egyetemeket akarnak bevonni.

Kitért arra is, hogy a pályaorientációs és továbbtanulási programokba eddig csaknem 3000 diákot sikerült bevonniuk, akiknek ezzel segíthetik a szülőföldön maradást, a magyar nyelven való továbbtanulást és az elhelyezkedési lehetőséget.

Közölte továbbá, hogy több száz pedagógus vett már rész különböző nem formális képzéseken, amelyeken egyebek mellett a tehetséggondozás különböző aspektusairól volt szó. Elmondta, az egri nyitókonferencia témája a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelem, valamint a tehetséggondozás és tehetségfejlesztés.

Az OH szombaton az MTI-nek küldött közleményében egyebek mellett azt írta: a projekt legfontosabb célja, hogy határokon átívelő oktatásszakmai hálózatok létrejöttét segítse elő a Kárpát-medencében, továbbá a hazai és határon túli jó gyakorlatok megosztásával és tematikus együttműködésekkel, programokkal hozzájáruljon a térség fejlesztéséhez, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Kiemelt feladata a projektbe bevont tanulók és hallgatók kompetenciáinak fejlesztése, lehetőségeinek bővítése, valamint a mobilitás támogatása.

További cél a munkaerőpiaci kapcsolatok erősítése gyakorlati tudást biztosító kurzusok szervezésével, a részt vevő egyetemek nemzetközi beágyazottságának növelésével és karrierszolgáltatási, illetve pályaorientációs témájú jó gyakorlatok bemutatásával, támogatásával. A megvalósítás érdekében a projekt résztvevői szoros kapcsolatot építenek ki a szomszédos államok magyar pedagógusszervezeteivel, felsőoktatási intézményeivel – írták.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett