Keressen minket

Hírek

A kommunizmus a lényegünket akarta megsemmisíteni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Akommunizmusés a bolsevisták az anyagi javak mellett a lelkünket, a hitünket, a kultúránkat és az egyházunkat akarták elvenni, azaz a lényegünket akarták megsemmisíteni – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben hétfőn, akommunizmusáldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen.


Fotó:Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) megkoszorúzza Asztalos János plébános emléktábláját akommunizmusáldozatainak emléknapján Pócspetriben 2019. február 25-én. Jobbra Tamás György polgármester. MTI/Balázs Attila

Kásler Miklós hangsúlyozta, a történelem során a magyaroknak mindig voltak ismert áldozatai és mártírjai, de voltak egyszerű emberek százai és ezrei is, akik nem csak hazájukért és családjukért, hanem a hitükért is odaadták életüket.

“Ezt akarták tőlünk elvenni, (…) pedig minden ilyen kísérlet eleve reménytelen, nem lehet azokat eltántorítani és eltávolítani, akik a szeretetben élnek, hisznek és remélnek. Mindent el lehet fojtani és hallgattatni, de ezek a gondolatok és érzések ott vannak, és az első adandó alkalommal felszínre kerülnek” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető arról beszélt, Magyarország az elmúlt években visszanyerte gazdasági és politikai szuverenitásának jelentős részét, bővíti kulturális önállóságát. Abban a korszakban élünk, amikor vissza kell nyerni a hitünket, meggyőződésünket és a tettvágyunkat, hogy ennek az ezer évnek a szellemében élhessünk tovább – hangoztatta.

Az 1948-ban történt eseményekre utalva elmondta, hála jár a nehéz időkben helytállóknak, a pócsperi áldozatoknak, az iskola államosítása ellen tiltakozó népnek, amely hosszú évtizedekig viselte a megtorlás következményeit, valamint a perújrafelvételt kezdeményezőknek, akik segítségével a rendszerváltás után rehabilitálhatták az elítélt falubelieket.

A miniszter kifejtette, a történelmi és spirituális elégtétel megtörtént, az áldozatról – a halálra ítélt és kivégzett Királyfalvi Miklós segédjegyzőről – ma iskola van elnevezve, Mindszenty József bíboros pedig “ott áll a szentség küszöbén”. Nekünk nincs más dolgunk, mint elgondolkodni a történteken és okulni belőle annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg semmiféle formában – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Az ünnepség előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét az 1948-as kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri áldozatokra emlékezve a község római katolikus templomában. Igehirdetésében a hetven évvel ezelőtti eseményeket felidézve azt mondta, az isteni gondviselés üzenete, hogy a per utáni évtizedekben Pócspetri számos papot nevelt ki az ország számára, mintha a hét évtizeddel ezelőtti nemzedék a katolikus nevelésért történő kiállása és szenvedése titokzatos módon meghozta volna a maga gyümölcsét.

A koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönzött, majd 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélt Mindszenty József bíborosról, esztergomi érsekről, Magyarország egykori prímásáról megemlékezve Erdő Péter elmondta, Ferenc pápa döntése értelmében Mindszenty József hivatalosan is példakép lehet, mivel az ő személye volt a legismertebb a hitükért szenvedést vállaló bátor magyar katolikusok közül.

Mindazoknak a szimbóluma ő, akik hitük, meggyőződésük, emberségük bátor vállalása miatt kínzást, börtönt, megaláztatást szenvedtek, sőt, feláldozták az életüket is – jelentette ki a bíboros. Hozzátette, hosszú a sora azoknak a vértanúknak és hitvallóknak, akiket a 20. század tanúságtevői közül már a boldogok sorába iktattak a Kárpát-medencében. “Az ő szenvedésük pedig ma is lelki segítség népeink számára” – fogalmazott.

Az ünnepséget megelőzően Erdő Péter és Kásler Miklós megkoszorúzta a máriapócsi Mindszenty József-szobrot és Asztalos János plébános emléktábláját a pócspetri templom falán.

Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, és a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A községet megszállta az ÁVO, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették.

A hatalom további tizennyolc embert ítélt különböző vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolta. A történtek miatt Pócspetrin a rendszerváltásig rajta maradt a “rendőrgyilkos” bélyeg.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A klímavészhelyzet kertjei

    Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

  • Alkotói természet, természetben alkotás

    Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

  • Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

    Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett