Keressen minket

Hírek

A legfőbb török ellenzéki párt a helyhatósági választás isztambuli eredményének teljes érvénytelenítését kérte

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A legfőbb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szerdán kérelmezte, hogy teljes egészében érvénytelenítsék a március 31-ei helyhatósági választás isztambuli eredményeit, azaz ne csak a főpolgármester személyére vonatkozót, amiről a Legfőbb Választási Tanács (YSK) már döntött a hét elején, hanem a 39 kerületi polgármesterre és a városi tanács összetételére vonatkozót is.

A Habertürk tekintélyes török hírportál jelentése szerint a CHP indoklásában arra emlékeztetett, hogy az YSK a számlálóbizottságok összetételében mutatkozó szabálytalanságokra hivatkozva hozta a határozatot. Az YSK azt kifogásolta, hogy számos bizottságnak olyan elnöke volt, valamint olyan tagjai, akik nem közalkalmazottak.

A CHP elnökhelyettese, Muharrem Erkek szerdán az YSK ankarai épülete előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: a számlálóbizottságokra vonatkozó törvénymódosítás a parlamenti elfogadását követően, 2018. március 31-én lépett hatályba. Azóta két választásra került sor, a tavaly június 24-ei elnök- és parlamenti választásra, továbbá az idén március 31-ei helyhatósági választásra – hívta fel a figyelmet.

“Tehát ha azt mondják, hogy a helyhatósági választáson szervezett szabálytalanságok történtek, akkor úgy volt a 2018-as elnök- és parlamenti választáson is” – hangsúlyozta Erkek. Hozzátette: ezért Recep Tayyip Erdogan török államfő tavalyi újraválasztása is kételyeket vet fel, miután akkor is láttak el feladatot a számlálóbizottságokban olyanok, akik nem voltak közalkalmazottak.

A CHP elnökhelyettese rámutatott: pusztán a szóban forgó bizottságokban feladatot ellátók személye nem egyértelműen eredményt befolyásoló tényező, ráadásul a bizottsági elnökök és tagok kijelölése teljes mértékben az YSK felügyelete alatt zajlik.

Erkek jelezte: az idei, illetve a tavalyi választás eredmények érvénytelenítését célzó kérelmüket teljes törvénytelenséggel indokolták, amely nem évül el.

Nem sokkal később a CHP-vel választási szövetségben induló, nacionalista Jó Párt (IP) szintén a helyhatósági választás isztambuli eredményének teljes érvénytelenítését célzó fellebbezést nyújtott be az YSK-hoz ugyanezzel az indokkal.

A legnépesebb török városban, Isztambulban a hétfői visszavonásig érvényben lévő – nem hivatalos – végeredmény szerint rendkívül kiélezett versenyben a CHP jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket, 15 évnyi kormánypárti vezetés után. Bár Imamoglu át is vette megbízólevelét, a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a választáson elkövetett, “szervezett szabálytalanságokra” hivatkozva rendkívüli fellebbezésben kérelmezte az YSK-nál a választás érvénytelenítését és megismétlését.

Az YSK hétfőn csak a főpolgármester-választás megismétléséről határozott.

Erdogan kedden a leghelyesebb lépésnek nevezte az YSK döntését, és úgy fogalmazott: a lépés megerősíti a demokráciát, valamint “szétoszlatja azt az árnyat, amely az isztambuli választásra vetült.”

Imamoglutól kedden visszavették főpolgármesteri megbízólevelét. A belügyminisztérium a pozíciót helyettesi tisztségben ideiglenesen Isztambul tartomány kormányzójának, Ali Yerlikayának adta át.

A voksolás megismétlését június 23-ra tűzték ki. A CHP vezetése kedden azt a döntést hozta, hogy nem bojkottálja a szavazást, hanem részt vesz rajta, és ismét Imamoglut indítja a főpolgármesteri székért.

Erdogan később ugyancsak bejelentette, hogy pártjának, a kormányzó AKP-nak megint a korábbi miniszterelnök, Binali Yildirim lesz a jelöltje.

A március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését mások mellett Ausztria és Németország is élesen bírálta.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

    Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

  • Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

    Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

  • Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

    Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Címkék

Legtöbbet megtekintett