Keressen minket

Hírek

A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt a KKM delegációja Bangkokban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt Bangkokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) delegációja – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel. 

A tájékoztatás szerint a magyar küldöttség arról tárgyalt a thai Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójával és más illetékesekkel, hogy Thaiföld is engedélyezze Magyarországnak a sertéshúsnál a regionalizációt, amiről Japánnal már sikerült megegyezni.

A tárgyalással kapcsolatban Budai Gyula, a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásért felelős miniszteri biztosa Budapesten elmondta: a magyar állategészségügyi intézkedések hatékonyak, sikerrel teljesítették a szigorú japán követelményeket, így egy esetleges madárinfluenza-járvány esetén csak a fertőzött területről gátolja Japán a magyar baromfi szállítását – olvasható a közleményben.

A miniszteri biztos elmondta: ilyen megállapodásra törekednek Thaifölddel is, mert ezzel erősíthetik a magyar cégek ázsiai jelenlétét, növelve ezzel Magyarország folyamatosan bővülő exportját.

Thaiföld a 640 millió lakosú délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca. A baromfi mellett a sertéshús is kelendő árucikk abban a régióban, ezért fontos, hogy a magyar cégek minél szabadabban szállíthassanak a thai piacra – tette hozzá.

A közlemény szerint az ASEAN-térségben (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) 2018-as adatok alapján Thaiföld Magyarország első számú kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar export 44 százalékkal emelkedett.

A két ország között mezőgazdasági munkacsoport működik, amely várhatóan júniusban tanácskozik újra, és előkészítik a magyar-thai gazdasági vegyesbizottság következő ülését – tudatta a szaktárca.

A KKM a közleményben kitért arra: a magyar delegáció thaiföldi látogatására alig egy héttel azután került sor, hogy Kína ismét engedélyezte a magyar kacsa- és libahústermékek kínai szállítását, ez 2015 óta a madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges.

Felidézik, hogy Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten arról egyeztetett kínai kollégáival, hogy a sertéshúsnál is megjelenjen a regionalizáció, egy esetleges állategészségügyi járvány esetén ne az egész országból, csak a fertőzött területről legyen tilos hús és húskészítmények szállítása Kínába.

 

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A legújabb tárolási módszerek

    A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

  • Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

    Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

  • Intelligens metszőrobot

    A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett