Keressen minket

Hírek

A mérnökök által létrehozott termékek szabnak irányt a gazdaság fejlődésének

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: Iró Zoltán

A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja a szakmai hátterét az európai élmezőnybe tartozó magyar gazdasági növekedésnek, a külföldi beruházók hazánkba településének – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. július 22-én, Budapesten. A tárca a Magyar Mérnökakadémiával, a Magyar Mérnöki Kamarával és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével kötött együttműködési megállapodást a technikai, technológiai fejlődés elősegítése, a mérnökképzés népszerűsítése érdekében.

A magyar gazdasági növekedés már tavaly is a legjobbak közé tartozott, az idei első negyedévben pedig a legmagasabb volt Európában. A kormányzati intézkedések helyes irányát és a kiváló műszaki szakemberek nemzetközi elismertségét igazolja az is, hogy 2018-ban 98 külföldi cég döntött nagyberuházása magyarországi megvalósításáról – fejtette ki Palkovics László.

A miniszter elmondta, hogy míg 2012-ben a felsőoktatásba felvételizők 21-22 százaléka jelentkezett az ún. MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai) képzésekre, az azóta elvégzett sikeres munkának köszönhetően ez az arány idénre 30 százalék fölé nőtt. A mérnökszervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezésétől a minisztérium a műszaki szakmák megbecsültségének további növekedését, az utánpótlás mennyiségi és minőségi bővülését várja – hangsúlyozta Palkovics László.

A létrejött megállapodás alapján a mérnökszervezetek a technikai, technológiai fejlődés elősegítése érdekében vállalkoznak rendszeres szakmai egyeztetésekre, állásfoglalások készítésére, stratégiákkal kapcsolatos javaslattételre. Kiemelt cél a mérnökképzés népszerűsítése, a fiatal szakemberek képzésének, munkájának támogatása, a nők-férfiak arányának javítása a felsőoktatásba jelentkezők körében. Közös törekvés a műszaki területeken működő vállalatok segítése, az ipar 4.0 kihívásaira való felkészülés és felkészítés, a versenyképességet erősítő innováció ösztönzése is.

Forrás: ITM Kommunikáció

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A klímavészhelyzet kertjei

    Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

  • Alkotói természet, természetben alkotás

    Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

  • Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

    Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett