Keressen minket

Hírek

A mérnökök által létrehozott termékek szabnak irányt a gazdaság fejlődésének

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: Iró Zoltán

A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja a szakmai hátterét az európai élmezőnybe tartozó magyar gazdasági növekedésnek, a külföldi beruházók hazánkba településének – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. július 22-én, Budapesten. A tárca a Magyar Mérnökakadémiával, a Magyar Mérnöki Kamarával és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével kötött együttműködési megállapodást a technikai, technológiai fejlődés elősegítése, a mérnökképzés népszerűsítése érdekében.

A magyar gazdasági növekedés már tavaly is a legjobbak közé tartozott, az idei első negyedévben pedig a legmagasabb volt Európában. A kormányzati intézkedések helyes irányát és a kiváló műszaki szakemberek nemzetközi elismertségét igazolja az is, hogy 2018-ban 98 külföldi cég döntött nagyberuházása magyarországi megvalósításáról – fejtette ki Palkovics László.

A miniszter elmondta, hogy míg 2012-ben a felsőoktatásba felvételizők 21-22 százaléka jelentkezett az ún. MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai) képzésekre, az azóta elvégzett sikeres munkának köszönhetően ez az arány idénre 30 százalék fölé nőtt. A mérnökszervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezésétől a minisztérium a műszaki szakmák megbecsültségének további növekedését, az utánpótlás mennyiségi és minőségi bővülését várja – hangsúlyozta Palkovics László.

A létrejött megállapodás alapján a mérnökszervezetek a technikai, technológiai fejlődés elősegítése érdekében vállalkoznak rendszeres szakmai egyeztetésekre, állásfoglalások készítésére, stratégiákkal kapcsolatos javaslattételre. Kiemelt cél a mérnökképzés népszerűsítése, a fiatal szakemberek képzésének, munkájának támogatása, a nők-férfiak arányának javítása a felsőoktatásba jelentkezők körében. Közös törekvés a műszaki területeken működő vállalatok segítése, az ipar 4.0 kihívásaira való felkészülés és felkészítés, a versenyképességet erősítő innováció ösztönzése is.

Forrás: ITM Kommunikáció

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett