Keressen minket

Hírek

A német Bundestag elnöke szerint nem szabad erőltetni a menedékkérők elosztását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Meg kell érteni a kelet-európai országok fenntartásait és nem szabad erőltetni a menedékkérők tagállamok közötti szétosztását az Európai Unióban (EU) – fejtette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy pénteki interjúban.

Wolfgang Schäuble a ZDF német országos köztelevízió hírportálján ismertetett interjúban hangsúlyozta: “ha a kelet-európaiak azt mondják, hogy a mi társadalmaink nem viselik el a menekültek befogadását, akik nem is akarnak hozzánk jönni, akkor találjunk ki valami mást”.

“Meg kell hallgatnunk őket és közös megoldásokat kell találnunk” – tette hozzá a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa.

Aláhúzta: nem azt kell hajtogatni, hogy valamely kelet-európai ország ellenállása miatt nem lehet kialakítani egy EU-s menekültügyi rendszert, mert ezzel csak “a megegyezésre való képtelenségünk foglyává válunk”, ami megengedhetetlen.

A német újraegyesítés után is tapasztalható volt “bizonyos tartózkodás” az egykori NDK területén fekvő tartományok részéről, amikor menedékkérőket osztottak szét a tartományok között.

Az új tartományok “azt mondták, hogy nálunk az emberek nincsenek hozzászokva ehhez”, mert “az NDK-ban nem volt migráció”.

“Ezért valahol megértem a kelet-európaiakat és úgy érzem, hogy fordítva ülünk a lovon, amikor azt mondjuk, hogy először az igazságos szétosztásról kell gondoskodni” – fejtette ki az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó CDU politikusa.

“Azt kellett volna mondanunk, hogy oldjuk meg közösen a problémát, és mindenki járuljon hozzá ehhez annyival, amennyivel képes, egyesek többel, mások kevesebbel, és így létrehozunk egy ésszerű szabályozást” – tette hozzá Wolfgang Schäuble.

A többi között arról is szólt, hogy a vasárnap véget érő európai parlamenti (EP-) választás után az EU-nak fokoznia kell az ügyek megvalósításának ütemét és hatékonyságát.

Így akár a menekültügyben is elképzelhető egy többsebességes megoldás – jelezte Wolfgang Schäuble, kifejtve, hogy a következő években mindig azt javasolná az EU-ban, hogy “aki készen áll a következő lépésre, az tegye is meg, de meg kell érteni mindazokat, akik nem hajlandóak erre”.

Forrás: MTI

 

Fotó: Wikipedia

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állattenyésztés: A jó minőségű árut elviszik

    A limousin fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található.

  • Kúszónövények: a sebesség is számít

    A növények különböző funkciókat is elláthatnak a kertünkben: a szobai szőnyeg kinti megfelelője a pázsit, a térelválasztó falaknak a sövények felelnek meg, a futónövények kusza szövedékei pedig szabadtéri függönyökként funkcionálnak. Utóbbiakkal jól eltakarhatók olyan dolgok, melyeket nem szeretnénk hogy szem előtt legyenek…

  • Értékek nyomában

    Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Címkék

Legtöbbet megtekintett