Keressen minket

Hírek

A német Bundestag elnöke szerint nem szabad erőltetni a menedékkérők elosztását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Meg kell érteni a kelet-európai országok fenntartásait és nem szabad erőltetni a menedékkérők tagállamok közötti szétosztását az Európai Unióban (EU) – fejtette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy pénteki interjúban.

Wolfgang Schäuble a ZDF német országos köztelevízió hírportálján ismertetett interjúban hangsúlyozta: “ha a kelet-európaiak azt mondják, hogy a mi társadalmaink nem viselik el a menekültek befogadását, akik nem is akarnak hozzánk jönni, akkor találjunk ki valami mást”.

“Meg kell hallgatnunk őket és közös megoldásokat kell találnunk” – tette hozzá a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa.

Aláhúzta: nem azt kell hajtogatni, hogy valamely kelet-európai ország ellenállása miatt nem lehet kialakítani egy EU-s menekültügyi rendszert, mert ezzel csak “a megegyezésre való képtelenségünk foglyává válunk”, ami megengedhetetlen.

A német újraegyesítés után is tapasztalható volt “bizonyos tartózkodás” az egykori NDK területén fekvő tartományok részéről, amikor menedékkérőket osztottak szét a tartományok között.

Az új tartományok “azt mondták, hogy nálunk az emberek nincsenek hozzászokva ehhez”, mert “az NDK-ban nem volt migráció”.

“Ezért valahol megértem a kelet-európaiakat és úgy érzem, hogy fordítva ülünk a lovon, amikor azt mondjuk, hogy először az igazságos szétosztásról kell gondoskodni” – fejtette ki az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó CDU politikusa.

“Azt kellett volna mondanunk, hogy oldjuk meg közösen a problémát, és mindenki járuljon hozzá ehhez annyival, amennyivel képes, egyesek többel, mások kevesebbel, és így létrehozunk egy ésszerű szabályozást” – tette hozzá Wolfgang Schäuble.

A többi között arról is szólt, hogy a vasárnap véget érő európai parlamenti (EP-) választás után az EU-nak fokoznia kell az ügyek megvalósításának ütemét és hatékonyságát.

Így akár a menekültügyben is elképzelhető egy többsebességes megoldás – jelezte Wolfgang Schäuble, kifejtve, hogy a következő években mindig azt javasolná az EU-ban, hogy “aki készen áll a következő lépésre, az tegye is meg, de meg kell érteni mindazokat, akik nem hajlandóak erre”.

Forrás: MTI

 

Fotó: Wikipedia

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

    Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

  • Földimogyoró – hazai nemesítésből

    A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

  • Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

    A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Címkék

Legtöbbet megtekintett