Keressen minket

Hírek

A német védelmi miniszter elfogott dzsihadisták sorsáról egyeztetett Washingtonban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter pénteken az elfogott külföldi dzsihadisták sorsáról egyeztetett Washingtonban a védelmi minisztériumban.

A Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszterrel folytatott megbeszélései után Van der Leyen újságíróknak kijelentette: “ismételten abban állapodtunk meg, hogy minden egyes esetet külön bírálunk el”. A német politikus hozzátette: egyetértésre jutottak amerikai kollégájával abban is, hogy a legfőbb probléma a terrorista cselekményeket igazoló bizonyítékok összegyűjtése lesz a térségben. 

Az európai országok mindmostanáig visszautasították, hogy visszafogadják azokat, akik csatlakoztak az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez akár Szíriában, akár Irakban. Pert sem hajlandóak lefolytatni ellenük, részben arra hivatkozva, hogy a térségben eddig nem indult nyomozás a terrorcselekmények ügyében, részben pedig azzal indokolva döntésüket, hogy a dzsihadistákat fogva tartó Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nem kormányzati tényező. Washington – attól tartva, hogy a dzsihadisták megszöknek – azt javasolta az európai államoknak, hogy járuljanak hozzá biztonságos börtönök felépítésének finanszírozásához. Az amerikai védelmi minisztérium javaslata  szerint ezeket a speciális börtönöket Irakban lehetne felépíteni.  

Bagdad korábban azt javasolta, hogy a Szíriában fogva tartott dzsihadisták pereit Irakban tartsák meg, de az iraki kormány ezért pénzt kér. Egy ilyen megoldás elemzők szerint könnyítene azoknak az országoknak a helyzetén, ahonnan a dzsihadisták származnak. 

Amerikai sajtójelentések szerint Shanahan és Von der Leyen erről is tanácskozott a Pentagonban, de részletekről egyikük sem nyilatkozott. 

A német védelmi miniszter újságíróknak elmondta: tárgyalópartnere biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is állomásoztat Szíriában bizonyos létszámú katonai kontingenst.
 

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Kukorica - az utolsó reménysugár

    Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

  • Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

    Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

  • Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

    Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Címkék

Legtöbbet megtekintett