Keressen minket

Hírek

A török hadsereg légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre az észak-iraki Hakurk térségében

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre hétfő délután óta a török haderő az észak-iraki Hakurk térségében, nem messze a Kandil-hegységtől, ahol a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet főhadiszállása található – közölte kedden a török védelmi minisztérium.

A szűkszavú beszámoló szerint a művelet elején a tüzérség és a légierő adott le lövéseket a PKK fegyverraktáraira és búvóhelyeire. A beavatkozáshoz az esti órákban a szárazföldi kommandó egységei is csatlakoztak, amelyeket helikopterekkel szállították a térségbe.

A közlemény alapján a művelet célja, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat és megsemmisítse a PKK állásait.

A beavatkozásra nem sokkal azután kerül sor, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök május közepén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Ankarában. A találkozót követően a török elnök bejelentette, hogy Törökország és Irak megállapodott egy terrorizmus elleni katonai együttműködés, valamint egy bizalmi egyezmény kidolgozásáról.

A török légierő rendszeresen hajt végre csapásokat az iraki határ túloldalán, de a különleges kommandót Ankara csak ritkán mozgósítja. Hakurk régió a Kandil-hegységtől északnyugatra, közvetlenül a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli körzetével szemben található.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. A konfliktusban lassan 35 év alatt közel 50 ezer ember vesztette életét.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

  • Tavaly 5 százalékkal drágult a termőföld

    Tavaly 5 százalékkal drágult átlagosan a termőföld Magyarországon: az előző évi 1,593 millió forintról 1,673 millió forintra nőtt a hektáronkénti átlagár a NAV nem teljeskörű adatai alapján - közölte az OTP Jelzálogbank kedden az MTI-vel.

  • A beporzó rovarok fontosságára hívják föl a figyelmet Szegeden

    Egy fűtőmű falát díszítő virágos rétet ábrázoló, ötszáz négyzetméteres falfestménnyel hívják föl a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára a figyelmet Szegeden, a Mondolo Egyesület és a Szegedi Távfűtő Kft. Városmetamorfózis elnevezésű kezdeményezésének részeként méhlegelőket és méhecskehoteleket is kialakítottak a városban.

Címkék

Legtöbbet megtekintett