Keressen minket

Hírek

A török hadsereg légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre az észak-iraki Hakurk térségében

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre hétfő délután óta a török haderő az észak-iraki Hakurk térségében, nem messze a Kandil-hegységtől, ahol a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet főhadiszállása található – közölte kedden a török védelmi minisztérium.

A szűkszavú beszámoló szerint a művelet elején a tüzérség és a légierő adott le lövéseket a PKK fegyverraktáraira és búvóhelyeire. A beavatkozáshoz az esti órákban a szárazföldi kommandó egységei is csatlakoztak, amelyeket helikopterekkel szállították a térségbe.

A közlemény alapján a művelet célja, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat és megsemmisítse a PKK állásait.

A beavatkozásra nem sokkal azután kerül sor, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök május közepén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Ankarában. A találkozót követően a török elnök bejelentette, hogy Törökország és Irak megállapodott egy terrorizmus elleni katonai együttműködés, valamint egy bizalmi egyezmény kidolgozásáról.

A török légierő rendszeresen hajt végre csapásokat az iraki határ túloldalán, de a különleges kommandót Ankara csak ritkán mozgósítja. Hakurk régió a Kandil-hegységtől északnyugatra, közvetlenül a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli körzetével szemben található.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. A konfliktusban lassan 35 év alatt közel 50 ezer ember vesztette életét.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az első karbonsemleges paradicsom

    Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

  • Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

    Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

  • Széllel szemben

    Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Címkék

Legtöbbet megtekintett