Keressen minket

Hírek

A vámhivatal mobil-laborjai egyedülállók az Európai Unióban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: NAV

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már üzembe helyezték az első mobil-labort – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkohol termékek vizsgálatára alkalmas ún. mobil ellenőrző laborokat emelte ki. A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök. A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat – magyarázta.

Az alkoholvizsgáló mobil-laboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturáló szerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is. Az államtitkár szerint mobillaboroknak jelentős szerepe van például abban is, hogy régiós összehasonlításban jóval kevesebb hazánkban a hamisított – denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartásvegyipari készítményből készített – szeszes ital.

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobil-laborok iránt – szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már 2017-ben – magyar minta alapján – üzembe helyezték az első mozgó labort Csehországban is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a vámhivatal Szakértő Intézete a mellett, hogy termékek analitikai vizsgálata és egyéb információk alapján meghatározza a vámtarifaszámot, de még a légi áruforgalom útján beérkező csomagok ellenőrzésében is kiemelt szerepet vállal, hiszen még  a repülőtéren a kockázatelemzéssel vagy a kereső kutya által kiválasztott csomagokban talált vegyi anyagok kémiai vizsgálatát is elvégzi. 2018-ban 682 minta esetében erősítette meg a gyanút az Intézet, a vizsgált minták 90 százalékában ugyanis kábítószer vagy valamilyen új pszichoaktív anyagot mutattak ki a NAV szakértői – részletezte Izer Norbert.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fejlődés, fejlesztés, befektetés

    Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

  • A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

    Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

  • Növénytáplálás földön égen

    Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Címkék

Legtöbbet megtekintett