Keressen minket

Hírek

A vámhivatal mobil-laborjai egyedülállók az Európai Unióban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: NAV

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már üzembe helyezték az első mobil-labort – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkohol termékek vizsgálatára alkalmas ún. mobil ellenőrző laborokat emelte ki. A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök. A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat – magyarázta.

Az alkoholvizsgáló mobil-laboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturáló szerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is. Az államtitkár szerint mobillaboroknak jelentős szerepe van például abban is, hogy régiós összehasonlításban jóval kevesebb hazánkban a hamisított – denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartásvegyipari készítményből készített – szeszes ital.

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobil-laborok iránt – szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már 2017-ben – magyar minta alapján – üzembe helyezték az első mozgó labort Csehországban is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a vámhivatal Szakértő Intézete a mellett, hogy termékek analitikai vizsgálata és egyéb információk alapján meghatározza a vámtarifaszámot, de még a légi áruforgalom útján beérkező csomagok ellenőrzésében is kiemelt szerepet vállal, hiszen még  a repülőtéren a kockázatelemzéssel vagy a kereső kutya által kiválasztott csomagokban talált vegyi anyagok kémiai vizsgálatát is elvégzi. 2018-ban 682 minta esetében erősítette meg a gyanút az Intézet, a vizsgált minták 90 százalékában ugyanis kábítószer vagy valamilyen új pszichoaktív anyagot mutattak ki a NAV szakértői – részletezte Izer Norbert.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett