Keressen minket

Hírek

A vámhivatal mobil-laborjai egyedülállók az Európai Unióban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: NAV

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már üzembe helyezték az első mobil-labort – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkohol termékek vizsgálatára alkalmas ún. mobil ellenőrző laborokat emelte ki. A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök. A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat – magyarázta.

Az alkoholvizsgáló mobil-laboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturáló szerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is. Az államtitkár szerint mobillaboroknak jelentős szerepe van például abban is, hogy régiós összehasonlításban jóval kevesebb hazánkban a hamisított – denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartásvegyipari készítményből készített – szeszes ital.

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobil-laborok iránt – szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már 2017-ben – magyar minta alapján – üzembe helyezték az első mozgó labort Csehországban is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a vámhivatal Szakértő Intézete a mellett, hogy termékek analitikai vizsgálata és egyéb információk alapján meghatározza a vámtarifaszámot, de még a légi áruforgalom útján beérkező csomagok ellenőrzésében is kiemelt szerepet vállal, hiszen még  a repülőtéren a kockázatelemzéssel vagy a kereső kutya által kiválasztott csomagokban talált vegyi anyagok kémiai vizsgálatát is elvégzi. 2018-ban 682 minta esetében erősítette meg a gyanút az Intézet, a vizsgált minták 90 százalékában ugyanis kábítószer vagy valamilyen új pszichoaktív anyagot mutattak ki a NAV szakértői – részletezte Izer Norbert.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Tehetünk a talajromlás ellen

    Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.

  • A 2020-as Év bortermelője Borbély Tamás!

    A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt. Az eredményhirdetésen személyesen vett részt a díjra esélyes öt borász. Az esemény különlegessége, hogy idén 30. alkalommal került átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés.

  • Ezért hasznos a kutyaiskola

    A kutya ösztönlény, ragadozó, természeténél fogva minden helyzetben a számára előnyösebb utat keresi, sőt akár profi manipulátorokká is tudnak válni – vallja Gerényi Nóra kutyatréner. Ezért is fontos a kutyák és a gazdáik számára egyaránt a képzés.

Címkék

Legtöbbet megtekintett