Keressen minket

Hírek

Áder János Bécsben: dinamikusan erősödnek a két ország gazdasági kapcsolatai

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az elmúlt hét évben dinamikusan erősödtek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok – mondta a magyar köztársasági elnök szerdán Bécsben Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.


Fotó:ÁderJános köztársasági elnök (b) és Alexander Van Der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatót tart a bécsi Hofburgban 2019. február 20-án. MTI/Bruzák Noémi

ÁderJános az osztrák köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után felidézte: hét évvel ezelőtti kinevezésekor első útja Ausztriába vezetett, és vannak területek, amelyek azóta is dinamikusan fejlődnek, mint például a két ország közötti gazdasági kapcsolat.

Ausztria még mindig Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, a harmadik legnagyobb külföldi munkaadó és befektető Magyarországon. A két ország közötti áruforgalom pedig tavaly 11 milliárd euró körül volt.

Az államfő elmondta: a megbeszélésen szó volt arról, hogy Magyarország továbbra is Ausztria szövetségese lesz a klímaváltozás elleni küzdelemben.ÁderJános szólt van der Bellen tavalyi leveléről, amelyben az osztrák államfő a katowicei ENSZ klímacsúcs előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ha meg akarják valósítani a párizsi klímaegyezményben foglalt célkitűzéseket, akkor ambíciózusabbnak kell lenniük, és növelniük kell a korábbi vállalásokat.

Megjegyezte, idén két olyan fórum is lesz, amelyeken erről fognak beszélni, nem elég azonban beszélni, hanem döntéseket is kell hozni, biztosítani kell a szükséges forrásokat és az országoknak komolyan kell venniük a vállalásaikat.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy az atomenergia használatában különbözik a két ország véleménye. Ausztria lemondott a használatáról, Magyarország azonban más földrajzi adottságokkal rendelkezik, például nincs elegendő vízenergia, így szükség van atomerőműre – tette hozzá. Osztrák kollégája figyelmét arra hívta föl, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az ENSZ tudományos tanácsadó testülete is úgy gondolja, hogy atomenergia használata nélkül a párizsi célkitűzések nem teljesíthetők.

ÁderJános közölte, abban egyetértettek az osztrák féllel, hogy az atomenergia használata során a legfontosabb a biztonság kérdése.

A paksi atomerőmű pedig – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint is – Európa egyik legbiztonságosabb erőműve, ami alapján okkal feltételezhető, hogy a következő két új blokkal sem lesz ez másként – fűzte hozzá az államfő.

ÁderJános elmondta, szó esett még az Európai Unió bővítéséről és a Nyugat-Balkán helyzetéről is. Ezzel kapcsolatban megállapították, hogy erre a bővítésre szükség van, de “kettőn áll a vásár”, a csatlakozni kívánó országoknak is teljesíteniük kell a csatlakozáshoz szükséges feltételeket, és az EU-nak is következetes, kiszámítható, elvszerű magatartást kell tanúsítania – mondta az államfő.

ÁderJános az Ausztriában letelepedő és dolgozó magyarok helyzetére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, bárcsak Magyarország minden szomszédja hasonló jogokat és körülményeket teremtene az ott élő kisebbségeknek, mint Ausztria.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő a sajtótájékoztatón ugyancsak rendkívül szorosnak nevezte a két ország közötti kapcsolatokat.
Hangsúlyozta: Ausztria és Magyarország érdeke, hogy közös jövőjét egy erős Európai Unióban keresse.

Alexander Van der Bellen kiemelte a jövőbeni együttműködés fontosságát. Olyan időket élünk, amikor a világpolitikában alapvető változások történnek, éppen ezért szükség van arra, hogy az Európai Unióban a tagállamok között erősödjék az együttműködés – mondta.

Az osztrák elnök emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az Ausztriát és Magyarországot összefűző több évszázados történelmi kapcsolatok is nagyon szorosak. Utalt arra, hogy 1956-ban sok magyar érkezett Ausztriába, és jelenleg is 80 ezer magyar él és dolgozik az országban.

Az osztrák államfő kiemelte, hogy a magyar köztársasági elnökkel mindketten szívügyüknek tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet. Köszönetet mondottÁderJánosnak, amiért a lengyelországi Katowicében megrendezett ENSZ 24. Klímakonferenciáján elsőként támogatta a klímaváltozás elleni fellépésre vonatkozó kezdeményezését.

Az osztrák elnök elismerően szólt arról, hogy Magyarország az Európai Unióban vezető szerepet tölt be az informatikai fejlesztések területén, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is eltérőek az álláspontok az atomenergia hasznosítását illetően.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy még mindig szükség van határellenőrzésre az osztrák-magyar, illetve az osztrák-német határszakaszon; még mindig sokan vannak ugyanis, akik illegálisan próbálnak Nyugat-Európába jutni.

Alexander Van der Bellen ígéretet tett arra, hogy a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóját Ausztria Magyarországgal közösen ünnepli.

A sajtóértekezleten mindÁderJánost, mind Van der Bellent kérdezték az európai parlamenti választások előtti, a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampányról. A magyar államfő – mint arról az APA osztrák hírügynökség beszámolt – kijelentette, hogy nem kívánja kommentálni azt.

“Hivatali időm alatt már több választás volt. Egyetlen kampányt sem kommentáltam, és most is ehhez tartom magam” – idézte az APA a magyar államfőt.

Alexander Van der Bellen ugyanakkor a kampánnyal összefüggésben “tarthatatlannak” nevezte azt az állítást, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatná az illegális bevándorlást. “Bizonyos dolgokat azonban egy választási kampány kezdetekor nem kellene túlértékelni” – tette hozzá az osztrák elnök, és valamennyi uniós tagállamot arra szólította fel: éppen a választási kampányban ne engedjék, hogy új törésvonalak keletkezzenek.

ÁderJános délután ellátogat az Osztrák Állami Levéltárba, részt vesz a Semmelweis Ignác tiszteletére állított szobor avatásán a Bécsi Orvostudományi Egyetem kampuszán, majd megbeszélést folytat Wolfgang Sobotkával, a Nemzeti Tanács elnökével.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett