Keressen minket

Hírek

Ankara visszautasította Timmermans felszólítását a helyhatósági választások eredményének elfogadására

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A török külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy, vasárnap visszautasította Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének szavait, amelyekkel a múlt vasárnapi török helyhatósági választások eredményének elfogadására szólította fel a török kormányt.

A nem hivatalos végeredmény szerint a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) másfél évtized után elveszíteni látszik az ellenzéki főpolgármester-jelöltekkel szemben többek között a két legnépesebb várost, Isztambult és Ankarát. A hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a nagyvárosi eredmények ellen.

Miután az elmúlt napokban az isztambuli szavazatok egy részét már újraszámolták, Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese vasárnap bejelentette: a török kormánypárt kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó.

Timmermans szombaton a Welt am Sonntag német lapban megjelent interjújában az eredmény elfogadására szólította fel az AKP-t.

Aksoy vasárnapi írásos közleményében hangsúlyozta: Timmermans kijelentése elhamarkodott és nagyon szerencsétlen, mert nem tartja tiszteletben a kormánypárt fellebbezéseit, amelyek törvényes eljárások. Aksoy jelezte: csalódottsággal és csodálkozással fogadta Timmermans szavait. Egyúttal rámutatott: a török nép a ritkaságszámba menően magas részvételi aránnyal (84,67 százalék) a demokrácia iránti elköteleződését nyilvánította ki a választáson.

Az eredmény azt tükrözi, hogy a választópolgárok a stabilitást és a bizalmi környezet fenntartását támogatják – fogalmazott a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Timmermans nyilatkozata újabb példája annak, hogy Európában egyre inkább megkérdőjelezhető a demokrácia és a törvényes értékek iránti elköteleződés.

Isztambulban az AKP-s induló mintegy 25 ezer voksal maradt el ellenzéki kihívójától. Binali Yildirim a szavazatok 48,55, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu, a 48,80 százalékát szerezte meg. Ankara esetében az eltérés jóval nagyobb, ott a CHP színeiben induló Mansur Yavas a voksok 50,91, míg az AKP-s Mehmet Özhaseki a 47,10 százalékát tudhatja magáénak a nem hivatalos végeredmény szerint.

Forrás: MTI

 

Fotó: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Földimogyoró – hazai nemesítésből

    A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

  • Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

    A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

  • Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

    Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett