Keressen minket

Hírek

Ankara visszautasította Timmermans felszólítását a helyhatósági választások eredményének elfogadására

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A török külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy, vasárnap visszautasította Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének szavait, amelyekkel a múlt vasárnapi török helyhatósági választások eredményének elfogadására szólította fel a török kormányt.

A nem hivatalos végeredmény szerint a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) másfél évtized után elveszíteni látszik az ellenzéki főpolgármester-jelöltekkel szemben többek között a két legnépesebb várost, Isztambult és Ankarát. A hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a nagyvárosi eredmények ellen.

Miután az elmúlt napokban az isztambuli szavazatok egy részét már újraszámolták, Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese vasárnap bejelentette: a török kormánypárt kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó.

Timmermans szombaton a Welt am Sonntag német lapban megjelent interjújában az eredmény elfogadására szólította fel az AKP-t.

Aksoy vasárnapi írásos közleményében hangsúlyozta: Timmermans kijelentése elhamarkodott és nagyon szerencsétlen, mert nem tartja tiszteletben a kormánypárt fellebbezéseit, amelyek törvényes eljárások. Aksoy jelezte: csalódottsággal és csodálkozással fogadta Timmermans szavait. Egyúttal rámutatott: a török nép a ritkaságszámba menően magas részvételi aránnyal (84,67 százalék) a demokrácia iránti elköteleződését nyilvánította ki a választáson.

Az eredmény azt tükrözi, hogy a választópolgárok a stabilitást és a bizalmi környezet fenntartását támogatják – fogalmazott a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Timmermans nyilatkozata újabb példája annak, hogy Európában egyre inkább megkérdőjelezhető a demokrácia és a törvényes értékek iránti elköteleződés.

Isztambulban az AKP-s induló mintegy 25 ezer voksal maradt el ellenzéki kihívójától. Binali Yildirim a szavazatok 48,55, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu, a 48,80 százalékát szerezte meg. Ankara esetében az eltérés jóval nagyobb, ott a CHP színeiben induló Mansur Yavas a voksok 50,91, míg az AKP-s Mehmet Özhaseki a 47,10 százalékát tudhatja magáénak a nem hivatalos végeredmény szerint.

Forrás: MTI

 

Fotó: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

    Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

  • Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

    E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

  • 1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nébih

    1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Címkék

Legtöbbet megtekintett