Keressen minket

Hírek

Ankara visszautasította Timmermans felszólítását a helyhatósági választások eredményének elfogadására

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A török külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy, vasárnap visszautasította Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének szavait, amelyekkel a múlt vasárnapi török helyhatósági választások eredményének elfogadására szólította fel a török kormányt.

A nem hivatalos végeredmény szerint a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) másfél évtized után elveszíteni látszik az ellenzéki főpolgármester-jelöltekkel szemben többek között a két legnépesebb várost, Isztambult és Ankarát. A hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a nagyvárosi eredmények ellen.

Miután az elmúlt napokban az isztambuli szavazatok egy részét már újraszámolták, Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese vasárnap bejelentette: a török kormánypárt kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó.

Timmermans szombaton a Welt am Sonntag német lapban megjelent interjújában az eredmény elfogadására szólította fel az AKP-t.

Aksoy vasárnapi írásos közleményében hangsúlyozta: Timmermans kijelentése elhamarkodott és nagyon szerencsétlen, mert nem tartja tiszteletben a kormánypárt fellebbezéseit, amelyek törvényes eljárások. Aksoy jelezte: csalódottsággal és csodálkozással fogadta Timmermans szavait. Egyúttal rámutatott: a török nép a ritkaságszámba menően magas részvételi aránnyal (84,67 százalék) a demokrácia iránti elköteleződését nyilvánította ki a választáson.

Az eredmény azt tükrözi, hogy a választópolgárok a stabilitást és a bizalmi környezet fenntartását támogatják – fogalmazott a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Timmermans nyilatkozata újabb példája annak, hogy Európában egyre inkább megkérdőjelezhető a demokrácia és a törvényes értékek iránti elköteleződés.

Isztambulban az AKP-s induló mintegy 25 ezer voksal maradt el ellenzéki kihívójától. Binali Yildirim a szavazatok 48,55, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu, a 48,80 százalékát szerezte meg. Ankara esetében az eltérés jóval nagyobb, ott a CHP színeiben induló Mansur Yavas a voksok 50,91, míg az AKP-s Mehmet Özhaseki a 47,10 százalékát tudhatja magáénak a nem hivatalos végeredmény szerint.

Forrás: MTI

 

Fotó: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

    Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

  • Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

    Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

  • Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

    Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Címkék

Legtöbbet megtekintett