Keressen minket

Hírek

Az amerikai szenátus határozatban bírálja a tervezett amerikai csapatkivonást Szíriából és Afganisztánból

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az amerikai szenátus csütörtök este nagy többséggel elfogadott határozatban bírálja Donald Trump elnök döntését a szíriai és az afganisztáni csapatkivonásról.

Az amerikai szenátus csütörtök este nagy többséggel elfogadott határozatban bírálja Donald Trump elnök döntését a szíriai és az afganisztáni csapatkivonásról.

A határozatnak nincs jogi következménye, csak – ahogyan a szövege is fogalmaz – /”kifejezi a szenátus érzéseit/”. Ugyanakkor csatolják majd egy szélesebb körű, a Közel-Keletről szóló törvényjavaslathoz.

A 68:23 arányban elfogadott határozatot republikánus és demokrata párti politikusok egyaránt megszavazták. /”Ez nem párthoz kötődő indítvány, csak egy lehetőség a szenátoroknak, hogy kinyilvánítsák, mit gondolnak arról, mit kellene csinálnia országunknak Szíriában és Afganisztánban/” – fogalmazott a szenátus republikánus frakciójának vezetője és a határozattervezet előterjesztője, Mitch McConnell a szavazás előtt. A kentuckyi szenátor kiemelte: az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet még nem sikerült legyőzni.

A határozat szerint az Egyesült Államok jelenleg a Szíriában és Afganisztánban lévő terrorista csoportok fenyegetésével néz szembe, ezért – mint olvasható a szövegben -/”az Egyesült Államok elsietett kivonulása veszélyeztetheti a nehezen elért eredményeket és a nemzetbiztonságot egyaránt/”.

A határozatot csupán három republikánus szenátor nem szavazta meg, és megosztotta a demokrata párti politikusok táborát is. Nemmel szavazott például három elnökjelölt-aspiráns is: a kaliforniai Kamala Harris, a massachusettsi Elizabeth Warren és a New York állambeli Kirsten Gillibrand.

Donald Trump elnök decemberben váratlanul jelentette be, hogy kivonja az amerikai katonákat Szíriából. Később a fokozatos afganisztáni csapatkivonást is bejelentette. Döntése mindkét párt politikusai között meghökkenést és elutasítást váltott ki. Részben ennek köszönhetően nyújtotta be lemondását Jim Mattis védelmi miniszter, majd Brett McGurk elnöki különmegbízott is, aki az Iszlám Állam elleni globális koalícióban képviselte az Egyesült Államokat.

Forrás: MTI

Fotó: Illusztráció/ Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett