Keressen minket

Hírek

Az EU tagállamai elítélték a Ciprus közelében elkezdett “illegális” török próbafúrásokat

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Elítélték a Ciprus közelében elkezdett “illegális” török próbafúrásokat kedden az európai uniós tagországok illetékes szakminiszterei, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

A tárcavezetők luxembourgi tanácsülésükön megbízták az Európai Bizottságot, hogy készítsen elő “megfelelő válaszlépéseket” az ügyben. Ezek a szakemberek szerint elsősorban az érintett magánszemélyek és vállalatok elleni szankciókat jelenthetnek, de szó lehet akár az Európai Unió és Törökország közötti vámunió korszerűsítésére irányuló tárgyalások befagyasztásáról is.

“A tanács súlyos aggodalmát fejezi ki Törökország jelenlegi illegális fúrásai miatt, sérelmezi, hogy nem reagált az Európai Unió többszöri felhívására” – írták, kiemelve, hogy szorosan figyelemmel fogják követni a fejleményeket, és készek megtorló intézkedések elfogadására.

Emellett hangsúlyozták, hogy az ankarai kormány fellépésének súlyos és azonnali következményei lehetnek a kétoldalú kapcsolatokra nézve.

A találkozón elfogadott zárónyilatkozatban a török kormányt a “rendkívül aggasztó” emberi jogi helyzet és az EU-tól való távolodása miatt is bírálták.

A megosztott sziget környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

Forrás: MTI

Képünk illusztráció/Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az emberek keresik a szépet

    Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

  • Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

    Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

  • Tetoválással a sólyomnepperek ellen

    Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

Címkék

Legtöbbet megtekintett