Keressen minket

Hírek

Az EU tagállamai elítélték a Ciprus közelében elkezdett “illegális” török próbafúrásokat

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Elítélték a Ciprus közelében elkezdett “illegális” török próbafúrásokat kedden az európai uniós tagországok illetékes szakminiszterei, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

A tárcavezetők luxembourgi tanácsülésükön megbízták az Európai Bizottságot, hogy készítsen elő “megfelelő válaszlépéseket” az ügyben. Ezek a szakemberek szerint elsősorban az érintett magánszemélyek és vállalatok elleni szankciókat jelenthetnek, de szó lehet akár az Európai Unió és Törökország közötti vámunió korszerűsítésére irányuló tárgyalások befagyasztásáról is.

“A tanács súlyos aggodalmát fejezi ki Törökország jelenlegi illegális fúrásai miatt, sérelmezi, hogy nem reagált az Európai Unió többszöri felhívására” – írták, kiemelve, hogy szorosan figyelemmel fogják követni a fejleményeket, és készek megtorló intézkedések elfogadására.

Emellett hangsúlyozták, hogy az ankarai kormány fellépésének súlyos és azonnali következményei lehetnek a kétoldalú kapcsolatokra nézve.

A találkozón elfogadott zárónyilatkozatban a török kormányt a “rendkívül aggasztó” emberi jogi helyzet és az EU-tól való távolodása miatt is bírálták.

A megosztott sziget környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

Forrás: MTI

Képünk illusztráció/Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állattenyésztés: A jó minőségű árut elviszik

    A limousin fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található.

  • Kúszónövények: a sebesség is számít

    A növények különböző funkciókat is elláthatnak a kertünkben: a szobai szőnyeg kinti megfelelője a pázsit, a térelválasztó falaknak a sövények felelnek meg, a futónövények kusza szövedékei pedig szabadtéri függönyökként funkcionálnak. Utóbbiakkal jól eltakarhatók olyan dolgok, melyeket nem szeretnénk hogy szem előtt legyenek…

  • Értékek nyomában

    Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Címkék

Legtöbbet megtekintett