Keressen minket

Hírek

Az identitás megőrzésének kulcsa

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. Ezzel az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet Földünk nemzeti és nyelvi sokszínűségére. A honlapjukon található adatbázis csaknem 2500 veszélyeztetett nyelvet tart számon.

Szerbiában ilyen a ruszin, valamint a történelmi Magyarország területén a burgenlandi horvát és Bánát romániai részében élő bolgár kisebbség nyelve. Ám nemcsak a kihalófélben levő nyelvek védelme fontos, hanem egy-egy országban élő nemzeti kisebbségek anyanyelvének fennmaradása is.

A KÉTNYELVŰ OKTATÁS MÓDJÁNAK SZABÁLYOZÁSA

Zoran Pašalić, köztársasági polgári jogvédő (Szerbia/Szerk. megjegyzése) tegnap közölte, hogy az iskolákban, ahol szerb nyelven és a nemzeti kisebbségek nyelvén folyik az oktatás, feltétlen szükség van a kétnyelvű oktatás módjának szabályozására, a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek oktatásának modelljeként.

Mint mondta, a szerbiai nemzeti kisebbségek a tanulmányaik befejezésekor gyakran még alapfokú szerbtudással sem rendelkeznek, emiatt hátránnyal indulnak a továbbtanuláskor, valamint az álláskeresésnél is. Ez a helyzet a polgári jogvédő szerint már évtizedek óta fennáll.

Zoran Pašalić fontosnak tartja a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsaival való együttműködést, hogy közös erővel dolgozzanak a nemzeti kisebbségek jogainak védelmén és ezek fejlesztésén, valamint az iskolai tankönyvek anyanyelven történő megjelentetésén. Hozzátette, hogy nemrég találkozott a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselőivel annak érdekében, hogy tovább erősítsék a jövőbeli együttműködésüket.

SZERBIÁBAN 11 KISEBBSÉGI NYELV

– Szerbiában a szerb nyelven kívül 11 kisebbségi nyelv van hivatalos használatban 42 önkormányzatban. Ezek a számok arról tanúskodnak, hogy az ország vezetősége mindent megtesz a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelme és fejlesztése érdekében, amelyek több tekintetben az európai normák felett állnak. A jelenlegi szabályzások törvényes és következetes alkalmazása lehetővé teszi Szerbia polgárai számára, hogy az anyanyelvükön tanuljanak és informálódjanak, valamint hogy az anyanyelvükön kommunikáljanak a helyi önkormányzatok szerveinél. Mindezeknek kulcsfontosságú szerepük van a kisebbségek nemzeti identitásának megőrzésénél – szögezte le Zoran Pašalić.

MNT: Csakis anyanyelven!

A köztársasági polgári jogvédő közleményében kiemelte az anyanyelv használatának a fontosságát, többek között az anyanyelvű tankönyvek megjelentetését, a nemzeti tanácsokkal való jó együttműködést. Ám közleményében a kétnyelvű oktatás módjának szabályzását említi a kisebbségi diákok esetében. Azonnal felmerül az olvasóban: hogyan értelmezhetjük ezt az elképzelést,mi lehet ennek az alapja? Erről, és a Magyar Nemzeti Tanács álláspontjáról az anyanyelvű, kétnyelvű oktatással kapcsolatban Hajnal Jenőt, az MNT elnökét kérdeztük.

– Az Alapvető Jogok Biztosának a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselőivel ez év február 18-án Belgrádban megtartott megbeszélésen egyebek között szó esett általában az anyanyelv, de mindenekelőtt az anyanyelvű oktatás fontosságáról is. Az Alapvető Jogok Biztosának kijelentése, mely szerint szorgalmazni kell a kétnyelvű oktatás modelljének bevezetését a nemzeti kisebbségi oktatásba, csakis azon nemzeti kisebbségek esetében tekinthető – és kizárólag – kezdeményezésként elfogadhatónak, amelyeknek a vajdasági magyar közösségtől eltérően nincs kiépített anyanyelvű oktatásuk, de akkor is csak kivételes esetekben, mégpedig a teljes anyanyelvű oktatási rendszer kialakításának első lépéseként.

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadhatatlannak tartja az anyanyelvű oktatással szemben a kétnyelvű oktatás fontosságának a hangsúlyozását bárhol és bármikor, de különösen akkor, amikor az anyanyelv nemzetközi napja épp a Föld nyelvi sokszínűségére, gazdagságára és az anyanyelv teljes körű használatának jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet.

Forrás: Magyar Szó

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Szalonkavarázs

    A friss tavaszi szellőben már hallani az erdő ásítását. Ahogy téli álomból való lassú ébredését követve nagyot nyújtózik, rügyei apránként kipattannak, majd leveti magáról cúg rakta dunyháját, hogy ismét fellélegezhessen. De az alkonyattal, ha rövid időre is, elteszik magukat másnapra a berek lakói, csak az erdő királynője járja cvikkekben táncát fiatalosok felett, az esthajnali szürkületben.

  • Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

    Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

  • Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

    Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Címkék

Legtöbbet megtekintett