Keressen minket

Hírek

Az MNB 50 milliárd osztalékot fizet a költségvetésbe

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi 47,8 milliárd forint nyereséggel kiegészített eredménytartalékából 50 milliárd forintot fizet osztalékként a központi költségvetésbe.

Az MNB hétfői közleménye a monetáris politika fordulatának tulajdonítja, hogy 2016-ban befizetett 50 milliárd forint után ismét el tudtak különíteni osztalékot, 2013 óta pedig minden évet nyereséggel zártak.

Az igazgatóság úgy véli, hogy az eredménytartalék fedezetet jelent az esetleges kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben.

Kiemelték a tavalyi nyereséget 16,4 milliárd forinttal meghaladó, 27,1 milliárd forintos nettó kamat- és kamatjellegű eredményt is, ami a jegybank szerint az önfinanszírozási programhoz kapcsolódó mérlegtételeknek, a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelés kedvező hatásának köszönhető.

Az MNB döntései nem csupán a saját eredményére, hanem a magyar gazdaság egészére is kedvező hatást gyakoroltak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

 

Fotó: kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A hazai méhészet egyik „nagy öregje” - 50 éve a szakmában

    Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

  • Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

    Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

  • 9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

    A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címkék

Legtöbbet megtekintett