Keressen minket

Hírek

Az MNB 50 milliárd osztalékot fizet a költségvetésbe

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi 47,8 milliárd forint nyereséggel kiegészített eredménytartalékából 50 milliárd forintot fizet osztalékként a központi költségvetésbe.

Az MNB hétfői közleménye a monetáris politika fordulatának tulajdonítja, hogy 2016-ban befizetett 50 milliárd forint után ismét el tudtak különíteni osztalékot, 2013 óta pedig minden évet nyereséggel zártak.

Az igazgatóság úgy véli, hogy az eredménytartalék fedezetet jelent az esetleges kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben.

Kiemelték a tavalyi nyereséget 16,4 milliárd forinttal meghaladó, 27,1 milliárd forintos nettó kamat- és kamatjellegű eredményt is, ami a jegybank szerint az önfinanszírozási programhoz kapcsolódó mérlegtételeknek, a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelés kedvező hatásának köszönhető.

Az MNB döntései nem csupán a saját eredményére, hanem a magyar gazdaság egészére is kedvező hatást gyakoroltak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

 

Fotó: kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett