Keressen minket

Hírek

Az olasz kormány új biztonsági csomagot fogadott el a migráció visszaszorítására

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Növeli a belügyminiszter hatáskörét, valamint pénzbírságot vet ki a migránsokat Olaszországba szállító civilhajókra a Matteo Salvini olasz belügyminiszter nevét viselő új, a migráció visszaszorítását célzó biztonsági csomag, amelyet a római kormány kedden fogadott el.

Tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki az olasz hatóságok azokra a civilhajókra, amelyek felszólítás ellenére megsértik az olaszországi felségvizekre történő belépés tilalmát.

Ez az intézkedés is szerepel az olasz kormány törvénycsomagjában, amely alapvetően a decemberben bevezetett biztonsági rendelkezéseket egészíti ki.

A Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett intézkedéseket az európai parlamenti (EP-) választási kampányban mutatták be, de elfogadásukat akkor későbbre halasztották. A Salvini vezette Liga az EP-választásokon a legnagyobb olasz párt lett, ez magyarázza, hogy a választások utáni legelső, kedden tartott kormányülés ennek az intézkedéscsomagnak az elfogadásával kezdődött.

A 18 cikkből álló rendelet első része az Olaszországba érkező illegális migráció megfékezését célozza. Az a többi között leszögezi, hogy a tengeri és szárazföldi határellenőrzés keretében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik, hogy korlátozza vagy megtiltsa egyes hajóknak az Olaszország ellenőrzése alatti vizekre való belépését, ezeken való átkelését vagy tartózkodását, ha erre közrendi és nemzetbiztonsági okok adódnak. Kivételt a hadihajók, valamint kormányzati hajók jelentenek.

A Salvini-rendelet eredetileg a szállított emberek száma szerint akarta bírságolni a migránsokkal olasz partokra érkező hajókat. A végső változatban a pénzbírság nem függ a létszámtól. A bírságot a hajó kapitányára, üzemeltetőjére vagy tulajdonosára vetik ki. Ha ugyanaz a hajó egymás után többször megsérti az előírásokat, a vizi járművet az olasz hatóságok a bírságon túl mellett le is foglalják. A lefoglalt hajók tárolására az idei évre 500 ezer eurót különítettek el.

A törvénycsomag az illegális bevándorlást és embercsempészetet érintő hatósági vizsgálatot az olasz maffiallenes ügyészségek hatáskörébe helyezi át. Engedélyezi, hogy az ügyészségek vizsgálatuk során előzetes hatósági lehallgatás alá helyezzenek személyeket vagy szervezeteket.

A 2019 és 2021 közötti időszakban 3 millió eurót szánnak az embercsempészet leleplezését célző fedett ügynökök bevetésére külföldi államok területén is. A csomag külön alap felállítását szorgalmazza az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók hazaszállítására, és az őket visszafogadó országok támogatására.

A biztonsági csomag második része a szálláshelyek vendégbejelentési kötelezettségeit szigorítja. Hasonlóképpen szigorítja a sporteseményeken, tüntetéseken vagy más közterületen zajló esemény során hatósági személlyel szemben történő erőszak, az  ellenállás,  illetve a támadás büntetését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (Unchr) május közepén fenntartásait fejezte ki a Salvini-rendelettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy ez az emberi jogokat sérti. Matteo Salvini a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a rendeletet úgy állították össze, hogy ne sértsen semmilyen nemzetközi szabályt és az olasz alkotmányt se.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állati jó munkatársak

    A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

  • Kis Majorgazda tábort is indítanak

    A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

  • Egyre több magyar beruházás Szerbiában

    Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Címkék

Legtöbbet megtekintett