Keressen minket

Hírek

Az olasz kormány új biztonsági csomagot fogadott el a migráció visszaszorítására

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Növeli a belügyminiszter hatáskörét, valamint pénzbírságot vet ki a migránsokat Olaszországba szállító civilhajókra a Matteo Salvini olasz belügyminiszter nevét viselő új, a migráció visszaszorítását célzó biztonsági csomag, amelyet a római kormány kedden fogadott el.

Tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki az olasz hatóságok azokra a civilhajókra, amelyek felszólítás ellenére megsértik az olaszországi felségvizekre történő belépés tilalmát.

Ez az intézkedés is szerepel az olasz kormány törvénycsomagjában, amely alapvetően a decemberben bevezetett biztonsági rendelkezéseket egészíti ki.

A Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett intézkedéseket az európai parlamenti (EP-) választási kampányban mutatták be, de elfogadásukat akkor későbbre halasztották. A Salvini vezette Liga az EP-választásokon a legnagyobb olasz párt lett, ez magyarázza, hogy a választások utáni legelső, kedden tartott kormányülés ennek az intézkedéscsomagnak az elfogadásával kezdődött.

A 18 cikkből álló rendelet első része az Olaszországba érkező illegális migráció megfékezését célozza. Az a többi között leszögezi, hogy a tengeri és szárazföldi határellenőrzés keretében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik, hogy korlátozza vagy megtiltsa egyes hajóknak az Olaszország ellenőrzése alatti vizekre való belépését, ezeken való átkelését vagy tartózkodását, ha erre közrendi és nemzetbiztonsági okok adódnak. Kivételt a hadihajók, valamint kormányzati hajók jelentenek.

A Salvini-rendelet eredetileg a szállított emberek száma szerint akarta bírságolni a migránsokkal olasz partokra érkező hajókat. A végső változatban a pénzbírság nem függ a létszámtól. A bírságot a hajó kapitányára, üzemeltetőjére vagy tulajdonosára vetik ki. Ha ugyanaz a hajó egymás után többször megsérti az előírásokat, a vizi járművet az olasz hatóságok a bírságon túl mellett le is foglalják. A lefoglalt hajók tárolására az idei évre 500 ezer eurót különítettek el.

A törvénycsomag az illegális bevándorlást és embercsempészetet érintő hatósági vizsgálatot az olasz maffiallenes ügyészségek hatáskörébe helyezi át. Engedélyezi, hogy az ügyészségek vizsgálatuk során előzetes hatósági lehallgatás alá helyezzenek személyeket vagy szervezeteket.

A 2019 és 2021 közötti időszakban 3 millió eurót szánnak az embercsempészet leleplezését célző fedett ügynökök bevetésére külföldi államok területén is. A csomag külön alap felállítását szorgalmazza az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók hazaszállítására, és az őket visszafogadó országok támogatására.

A biztonsági csomag második része a szálláshelyek vendégbejelentési kötelezettségeit szigorítja. Hasonlóképpen szigorítja a sporteseményeken, tüntetéseken vagy más közterületen zajló esemény során hatósági személlyel szemben történő erőszak, az  ellenállás,  illetve a támadás büntetését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (Unchr) május közepén fenntartásait fejezte ki a Salvini-rendelettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy ez az emberi jogokat sérti. Matteo Salvini a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a rendeletet úgy állították össze, hogy ne sértsen semmilyen nemzetközi szabályt és az olasz alkotmányt se.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitott ökológiai gazdaság

    A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

  • Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

    Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

  • Díjat nyert a KFC vegán burgere

    A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Címkék

Legtöbbet megtekintett