Keressen minket

Hírek

Az SZNT május 11-én, a makfalvi székely majálison indítaná a nemzeti régiók polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) május 11-én, a hagyományos makfalvi székely majálison szeretné elindítani a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése aláírásgyűjtését. Erről Izsák Balázs SZNT-elnök beszélt szerdán azon a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) márciusban megválasztott elnökével tartottak.

Izsák Balázs felidézte: az Európai Unió bírósága március 7-én semmisítette meg az európai polgári kezdeményezésük bejegyzését elutasító európai bizottsági (EB) határozatot, és az EB-nek két hónap áll rendelkezésére, hogy megoldja az így kialakult helyzetet. Hozzátette: arra számít, hogy a bizottság május hetedike előtt bejegyzi a kezdeményezést, ami azt is jelenti, hogy elkezdődhet az egymillió európai aláírás összegyűjtése. 

Izsák Balázs elmondta: a polgári kezdeményezésnek zöld utat nyitó luxembourgi bírósági ítélet kihirdetése előtt Mezei Jánossal, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is tárgyalt, és utóbbitól nagyon fontos tájékoztatást kapott a szövetség által kezdeményezett Minority SafePack aláírásgyűjtése tapasztalatairól.  Hozzátette: az SZNT mindent meg fog tenni azért, hogy felkészülten találja az aláírásgyűjtést lehetővé tevő brüsszeli bejelentés. 

Izsák Balázs elmondta, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéstől eltérően a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés nemcsak etnikumokról, hanem területről is szól. Leghamarabb azokból az országokból várnak aláírásokat, amelyekben az elmúlt ötven évben etnoregionalista mozgalmak alakultak ki. Hangsúlyozta: olyan területekre gondolnak, ahol egy ott élő nép kultúrája jelöli ki a régiót, és a régió és a nép érdekei egybeesnek. “Székelyföld ilyen terület” – jelentette ki az elnök. 

Csomortányi István kijelentette: az EMNP teljes apparátusával beáll az aláírásgyűjtésbe, és nemzetközi kapcsolatait is mozgósítja a kezdeményezés sikere érdekében. Hozzátette: a néppárt az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagja, és az EFA legutóbbi vezetőségi ülésén néppárti kezdeményezésre már határozat született arról, hogy a pártszövetség ajánlja tagszervezeteinek a polgári kezdeményezés támogatását.     Csomortányi hozzátette: a Partiumi Autonómiatanács (PAT) alelnöki tisztségét is betölti, és érzékeli, hogy a kezdeményezés a Partium magyar többségű tömbje számára, és Kalotaszeg számára is fontos lehet. Azt is hozzátette: ez a kezdeményezés nemcsak elvekről, hanem kohéziós alapok lehívási lehetőségéről, tehát pénzről is szól. 

Az EMNP elnöke azért is fontosnak tartotta a nemzeti régiókról szóló kezdeményezést, mert az a Minority SafePack után újra napirendre tűzi az Európai Unióban a nemzeti közösségek ügyét, és ezzel állandósítja a nyomást a kisebbségi kérdést elkendőzni kívánó kormányokon. 

A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. A bizottság elutasító határozatát az SZNT elnöke és külügyi megbízottja: Izsák Balázs és Dabis Attila támadta meg az EU luxembourgi bíróságán. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be. A 2016 májusában kimondott elsőfokú ítélet még az EB-nek kedvezett, de a fellebbezés nyomán a bíróság 2019 március 7-én megsemmisítette a bejegyzést elutasító EB-határozatot.

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Műanyag szívószál helyett

    Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Címkék

Legtöbbet megtekintett