Keressen minket

Hírek

Az ukrán főügyész beavatkozással vádolta meg az amerikai nagykövetet, Washington cáfol

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Jurij Lucenko ukrán főügyész egy amerikai televíziós interjúban azzal vádolta meg Marie Yovanovitch-ot, az Egyesült Államok kijevi nagykövetét, hogy már első találkozásukkor átadott neki egy listát olyan “érinthetetlen személyekről”, akik ellen tilos vizsgálatot indítani. A diplomáciai képviselet ezt cáfolta.

A főügyész a Hill amerikai tévének adott interjújában beszélt erről, de neveket nem mondott az általa említett listáról. Kifogásolta azt is, hogy a főügyészség nem kapta meg az Egyesült Államoktól a hivatalnak beígért négymillió dolláros támogatást. 

Az amerikai nagykövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Lucenko előző esti interjújában elmondottak nem felelnek meg a valóságnak, és az a céljuk, hogy aláássák Yovanovitch nagykövet tekintélyét. “Az efféle támadások csak erősítik elhatározásunkat, hogy segítsük Ukrajnát a korrupció elleni küzdelemben” – fűzte hozzá a külképviselet az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett közleményben. 

A nagykövetség leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezetten támogatja az ukrajnai reformokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a reformok sikeréhez Ukrajnában “elkötelezett tisztségviselőkre és erős korrupcióellenes intézményekre van szükség”. 

A külképviselet szerint Washington változatlanul tartja magát kötelezettségvállalásaihoz, beleértve az ukrán igazságszolgáltatási rendszer reformjához szükséges anyagai támogatás nyújtását, de a forrásokat az adott pillanatban meglévő szükségletek figyelembe vételével osztják el. 

“A politikai akarat hiánya miatt, példának okért a főügyészség részéről, az amerikai adófizetők előtti kötelességünket teljesítve átcsoportosítjuk a támogatási eszközöket oda, ahol kedvező eredményt tudnak elérni” – fejtette ki a nagykövetség.

Forrás: MTI

Fotó: Jurij Lucenko, Wikipédia

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Szatmári ízek és pillanatok

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

  • Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

    A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

  • Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

    A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.

Címkék

Legtöbbet megtekintett