Keressen minket

Hírek

Az ukrán parlament napirendre sem tűzte az elnök törvényjavaslatait

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ukrán parlament szerdai rendkívüli ülésén még csak napirendre sem vette a két napja beiktatott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egyik beterjesztett törvényjavaslatát sem.

Leszavazták a képviselők, hogy napirendre kerüljön a választási jogszabályokat módosító javaslata, amelyben az államfő kezdeményezte az áttérést a vegyes rendszerről a tisztán pártlistásra, valamint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb leszállítását három százalékra. Az indítvány tárgyalását mindössze 92 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett.

Nem tűzték napirendre a választási folyamat során zajló közbeszerzésekről szóló előterjesztését sem, mivel emellett is csak 127 képviselő szavazott.

Megvitatandó kérdés hiányában Andrij Parubij házelnök berekesztette az ülést, a következőt május 28-ra hívta össze.

A választások rendjéről képviselők egy csoportja alternatív javaslatot terjesztett be. Az ukrán sajtó által ismertetett elnöki javaslatban ugyanis a korábban ígérettel ellentétben nem nyílt pártlista, hanem úgynevezett zárt pártlista szerepel. Az utóbbi esetében a jelöltek sorrendjét az adott párt határozza meg a listáján. A nyílt listás választásnál viszont a választó nemcsak pártra, hanem annak egy konkrét jelöltjére is szavazhat, így befolyásolhatja a jelöltek sorrendjét a pártlistán.

Az előterjesztés indoklása szerint azért döntöttek a zárt listás választás mellett, mert az előrehozott választásokig meglévő két hónap alatt ez a kivitelezhetőbb megoldás. Ezzel azonban a parlamenti képviselők egy része nem értett egyet, ragaszkodnak a nyílt listás választáshoz, és erről saját előterjesztést nyújtottak be.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi parlamentben valójában továbbra sincs meg az akarat a választási rendszer megváltoztatására.

Ruszlan Sztefancsuk, az elnök parlamenti képviselője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a képviselők felrúgták az előző napi egyeztetésen létrejött egyezségüket az államfővel. Ő is úgy vélte, hogy nemigen van meg a szándék a képviselőkben a választási rendszer megváltoztatására. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy megszabaduljanak végre az egyéni képviselőktől, ezért készek voltak engedményt tenni, és lemondtak a nyílt pártlistáról, holott ők is amellett vannak.

“Gondolom, hogy lesznek még külön konzultációk vagy tárgyalások, de ma annak lehettünk a tanúi, hogy még nem tudunk beszélni egymással” – tette hozzá.

Ruszlan Rjabosapka, az elnöki hivatal helyettes vezetője újságíróknak azt mondta, hogy nyilvánvalóan a jelenleg hatályos választási törvény alapján zajlanak majd az előre hozott választások, azaz “a képviselők egyik fele pártlistáról, a másik fele” egyéni jelöltként kerül a parlamentbe.

Az egyéni választási körzetek megszüntetésének támogatói egyébként amellett érvelnek, hogy a csak listás választási rendszer tisztább, demokratikusabb helyzetet teremt. Ukrajnában elterjedt, hogy egyéni jelöltek szavazatvásárlással jutnak mandátumhoz, másrészt ezek a törvényhozók a kampányukat pénzelő oligarchák érdekeit szolgálják a parlamentben.

Mellesleg Zelenszkijéknek is kedvezőbb lenne a tisztán pártlistás választás, mert megfigyelők szerint pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) egy pártlistát könnyen és gyorsan össze tud állítani, de választói körzetekben már gondjai lehetnek a jelöltállítással.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

  • Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

    Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

  • Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

    A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Címkék

Legtöbbet megtekintett