Keressen minket

Hírek

Az ukrán parlament napirendre sem tűzte az elnök törvényjavaslatait

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ukrán parlament szerdai rendkívüli ülésén még csak napirendre sem vette a két napja beiktatott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egyik beterjesztett törvényjavaslatát sem.

Leszavazták a képviselők, hogy napirendre kerüljön a választási jogszabályokat módosító javaslata, amelyben az államfő kezdeményezte az áttérést a vegyes rendszerről a tisztán pártlistásra, valamint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb leszállítását három százalékra. Az indítvány tárgyalását mindössze 92 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett.

Nem tűzték napirendre a választási folyamat során zajló közbeszerzésekről szóló előterjesztését sem, mivel emellett is csak 127 képviselő szavazott.

Megvitatandó kérdés hiányában Andrij Parubij házelnök berekesztette az ülést, a következőt május 28-ra hívta össze.

A választások rendjéről képviselők egy csoportja alternatív javaslatot terjesztett be. Az ukrán sajtó által ismertetett elnöki javaslatban ugyanis a korábban ígérettel ellentétben nem nyílt pártlista, hanem úgynevezett zárt pártlista szerepel. Az utóbbi esetében a jelöltek sorrendjét az adott párt határozza meg a listáján. A nyílt listás választásnál viszont a választó nemcsak pártra, hanem annak egy konkrét jelöltjére is szavazhat, így befolyásolhatja a jelöltek sorrendjét a pártlistán.

Az előterjesztés indoklása szerint azért döntöttek a zárt listás választás mellett, mert az előrehozott választásokig meglévő két hónap alatt ez a kivitelezhetőbb megoldás. Ezzel azonban a parlamenti képviselők egy része nem értett egyet, ragaszkodnak a nyílt listás választáshoz, és erről saját előterjesztést nyújtottak be.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi parlamentben valójában továbbra sincs meg az akarat a választási rendszer megváltoztatására.

Ruszlan Sztefancsuk, az elnök parlamenti képviselője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a képviselők felrúgták az előző napi egyeztetésen létrejött egyezségüket az államfővel. Ő is úgy vélte, hogy nemigen van meg a szándék a képviselőkben a választási rendszer megváltoztatására. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy megszabaduljanak végre az egyéni képviselőktől, ezért készek voltak engedményt tenni, és lemondtak a nyílt pártlistáról, holott ők is amellett vannak.

“Gondolom, hogy lesznek még külön konzultációk vagy tárgyalások, de ma annak lehettünk a tanúi, hogy még nem tudunk beszélni egymással” – tette hozzá.

Ruszlan Rjabosapka, az elnöki hivatal helyettes vezetője újságíróknak azt mondta, hogy nyilvánvalóan a jelenleg hatályos választási törvény alapján zajlanak majd az előre hozott választások, azaz “a képviselők egyik fele pártlistáról, a másik fele” egyéni jelöltként kerül a parlamentbe.

Az egyéni választási körzetek megszüntetésének támogatói egyébként amellett érvelnek, hogy a csak listás választási rendszer tisztább, demokratikusabb helyzetet teremt. Ukrajnában elterjedt, hogy egyéni jelöltek szavazatvásárlással jutnak mandátumhoz, másrészt ezek a törvényhozók a kampányukat pénzelő oligarchák érdekeit szolgálják a parlamentben.

Mellesleg Zelenszkijéknek is kedvezőbb lenne a tisztán pártlistás választás, mert megfigyelők szerint pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) egy pártlistát könnyen és gyorsan össze tud állítani, de választói körzetekben már gondjai lehetnek a jelöltállítással.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett