Keressen minket

Hírek

Babis cáfolta, hogy Maros Sefcovic lenne a V4-ek közös jelöltje az EB-elnöki tisztségre

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Andrej Babis cseh kormányfő cáfolta azt a prágai lapértesülést, miszerint a négy visegrádi ország (V4) a szlovák Maros Sefcovicot fogja jelölni az Európai Bizottság elnökének. 

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap keddi jelentését Babis “spekulációnak” minősítette.

“Ilyen javaslat nem létezik. Ez csak spekuláció” – mondta Babis újságíróknak Prágában, mielőtt Brüsszelbe indult volna a rendkívüli EU-csúcsra.

A cseh miniszterelnök szerint az Európai Unió legutóbbi temesvári csúcstalálkozóján több névről is folyt a vita, de ilyen javaslat nem hangzott el.

Andrej Babis ismételten leszögezte, hogy szükségesnek tartja az európai uniós intézmények működésének megváltoztatását. “Szükség van arra, hogy az Európai Tanácsnak az eddiginél jóval nagyobb befolyása legyen az Európai Bizottságra” – fejtette ki a kormányfő. Rámutatott: Csehországnak erős hangja van az Európai Tanácsban, és ott keres szövetségeseket érdekei védelméhez pédául az európai költségvetés, a migráció vagy az európai belső piac kérdésében.

A Hospodárské Noviny című információját a cseh kormányfő, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva közölte.

Hivatalos javaslatot az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság elnökére az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői tesznek  júniusi csúcstalálkozójukon.

Maros Sefcovic jelenleg az Európai Bizottság alelnöke, és a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, ahol Zuzana Caputovával szemben a második körben maradt alul.

A Hospodárské Noviny című lap értesülése szerint Emmanuel Macron francia államfő a kedd délutáni EU-csúcs előtt Brüsszelben találkozik a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. Macron állítólag Michel Barniert, az Európai Bizottságnak a brit kilépési tárgyalásokat lefolytató főtárgyalóját szeretné látni a bizottság élén.

A tekintélyes cseh lap szerint a végső egyeztetések során a V4-ek végül is támogathatnák Michel Barnier vagy Krisztalina Georgieva – a Világbank elnökhelyettese – jelölését az EB élére, cserébe azért, hogy Maros Sefcovic megkapná az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségét, amelyet jelenleg Federica Mogherini tölt be.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

    Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

  • A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

    A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

  • Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

    Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett