Keressen minket

Hírek

Benkő Tibor: komoly biztonsági követelmények vonatkoznak az önvezető járművekre

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója és Páll László, a Debreceni Campus Kft. és a Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft. ügyvezetője (b-j) a Debrecen Drive nevű járműipari fesztivál megnyitóján 2019. május 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A honvédelmi miniszter szerint az önvezető járművekben, beleértve az önvezető harci járműveket, fontos a biztonság, aminek komoly biztonsági követelményei vannak.

Benkő Tibor szombaton a Debrecen Drive – Minden ami gurul elnevezésű járműipari kiállítás keretében a járműipar jövőjéről és a magyar gazdaságról rendezett konferencián kiemelte, hogy a honvédelmi haderőfejlesztési program a legkorszerűbb, 21. századi járművek, harci járművek beszerzését, alkalmazását is biztosítja a honvédségnek.

A tárcavezető fontos célnak nevezte “a 21. század követelményeinek megfelelő honvédség építését”, a hivatásos katonák mellett külön kiemelve az önkéntes tartalékos szolgálatot. “Már van olyan egyetem az országban, ahol önkéntes tartalékos századot működtetnek” – utalt a fiataloknak a honvédelem iránti elköteleződésére.

Ahhoz, hogy a honvédség megfeleljen a jövőbeli kihívásoknak, kiemelten fontos a kutatás, a fejlesztés, az innováció – mondta a hibrid hadviselést, a kíbervédelmi képességek fokozását megemlítve a kihívások között. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a NATO európai főparancsnokának magyar tábornok a kíbertanácsadója.

Benkő Tibor utalt a digitális katonaprogram bevezetésére, s mint mondta: egy digitális katonának több mint 130 különböző felszerelést kell magával vinnie.

A honvédelmi miniszter kitért az oktatás, képzés fontosságára, benne a civileket érintő ösztöndíjprogramra, majd a hazai hadiipari fejlesztésekről megjegyezte, hogy már tízezer Kiskunfélegyházán gyártott kézifegyvert kaptak a magyar katonák, s “a világhírű magyar fegyverekkel” meg fognak jelenni a világpiacon is.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta: Magyarország politikai stabilitása is hozzájárult ahhoz, hogy a BMW új európai autógyárát Debrecenben építi fel.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a digitális korszak vívmányai miként jelennek meg a járműipari technológiai fejlesztésekben. Szerinte az önvezető autók bevezetését már senki nem kérdőjelezi meg, s miután ma tíz balesetből kilencet emberi mulasztás okoz, az önvezető autók elterjedésével akár 70-90 százalékkal csökkenhetnek a balesetek.

György László elemezte a fogyasztói igények várható változásait és annak a járműipari hatásait, üdvözölte a külföldi autógyártók magyarországi befektetéseit, főként ha azok magasabb hozzáadott értékű fejlesztéseket is jelentenek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a városban jelenleg 700 hektáros területen folyik ipari park fejlesztés, abból 500 hektár a leendő BMW autógyárnak is helyet adó észak-nyugati gazdasági övezet.

Az elmúlt években több mint kétmilliárd euró befektetés érkezett Debrecenbe, és hatezer új munkahelyet teremtettek – mondta, hozzátéve: reményei szerint hamarosan a második befektetési hullám, a nagy cégekhez kapcsolódó beszállítói kör is eléri a várost.

A Debrecen Drive járműipari kiállítást első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a hétvégén a helyi Campus Nonprofit kft.

A kétnapos rendezvényen több mint félezer járművet, a személyautók mellett kamionokat, buszokat, versenyautókat, oldtimereket, katonai, rendőrségi járműveket, motorokat és munkagépeket láthatnak az érdeklődők, miközben naponta több alkalommal motoros- és autós kaszkadőrök tartanak bemutatókat.

Forrás. MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Műanyag szívószál helyett

    Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Címkék

Legtöbbet megtekintett