Keressen minket

Hírek

Benkő Tibor: vannak válaszaink az új típusú fenyegetésekre

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy az új típusú fenyegetéseket nemzeti és többnemzeti megoldásokkal együttesen kell kezelni.

A mesterséges intelligencia, az éghajlatváltozás védelmi szférára gyakorolt hatása, valamint a hibrid fenyegetések elleni küzdelem kerültek napirendre az EU külügyi és védelmi minisztereinek találkozóján, melyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett.

A védelmi miniszterek elsőként megbeszélést folytattak a mesterséges intelligencia és az új technológiák kockázatairól, valamint az azok által nyújtott lehetőségekről, a szabályozási és etikai kérdésekről. A tárcavezetők áttekintették az EU és a NATO további együttműködésének lehetőségeit is ezen a téren. A megbeszélésen részt vett Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese.

A találkozó témái között szerepelt még az éghajlatváltozás és a védelem kapcsolata, valamint a haditengerészeti koordinált jelenlét.

A finn elnökség prioritásai közé tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem és a kibervédelem, amely a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is kiemelt területe. Ebben a témában az új típusú fenyegetésekre adandó lehetséges válaszok megvitatása kapta a fő szerepet. Az ülésen elhangzott, hogy Magyarország tevőlegesen is részt kíván venni ebben a munkában és a képességkialakításban, ezért csatlakozni kíván az Európai Hibridfenyegetettség Elleni Kiválósági Központhoz.

Forrás: honvedelem.hu/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Sok szeretettel Nőnap alkalmából!

    Minden kedves hölgy olvasónknak eredményes és békés évet kívánunk a nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Fekete Szabolcs okleves kertészmérnök csodálatos kompozícióból állítottunk össze egy „kis csokrot”.

  • Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

    Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

  • Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai

    Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.

Címkék

Legtöbbet megtekintett