Keressen minket

Hírek

Benkő Tibor: vannak válaszaink az új típusú fenyegetésekre

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy az új típusú fenyegetéseket nemzeti és többnemzeti megoldásokkal együttesen kell kezelni.

A mesterséges intelligencia, az éghajlatváltozás védelmi szférára gyakorolt hatása, valamint a hibrid fenyegetések elleni küzdelem kerültek napirendre az EU külügyi és védelmi minisztereinek találkozóján, melyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett.

A védelmi miniszterek elsőként megbeszélést folytattak a mesterséges intelligencia és az új technológiák kockázatairól, valamint az azok által nyújtott lehetőségekről, a szabályozási és etikai kérdésekről. A tárcavezetők áttekintették az EU és a NATO további együttműködésének lehetőségeit is ezen a téren. A megbeszélésen részt vett Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese.

A találkozó témái között szerepelt még az éghajlatváltozás és a védelem kapcsolata, valamint a haditengerészeti koordinált jelenlét.

A finn elnökség prioritásai közé tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem és a kibervédelem, amely a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is kiemelt területe. Ebben a témában az új típusú fenyegetésekre adandó lehetséges válaszok megvitatása kapta a fő szerepet. Az ülésen elhangzott, hogy Magyarország tevőlegesen is részt kíván venni ebben a munkában és a képességkialakításban, ezért csatlakozni kíván az Európai Hibridfenyegetettség Elleni Kiválósági Központhoz.

Forrás: honvedelem.hu/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A növény válasza a kártevőkre

    A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

Címkék

Legtöbbet megtekintett