Keressen minket

Hírek

Brenzovics László: ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi nyelvi jogát

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Elfogadhatatlan, hogy a tervezett ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát – jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Strasbourgban az MTI-nek nyilatkozva kedden.


Fotó: Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának sajtóirodája által közreadott képen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond Strasbourgban, a Nyelvi jogok Ukrajnában címmel az Európa Tanácsban szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2019. április 9-én. Mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b), Stefan Schennach, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése osztrák delegációjának tagja (j2) és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke (j). MTI

Brenzovics László Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke társaságában az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének keretében megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával.

A KMKSZ elnöke közölte, arra hívta fel a főtitkár figyelmét arra, hogy Ukrajna továbbra sem teljesítette a Velencei Bizottság korábbi, az oktatási törvényt érintő ajánlásait, noha a tervezett nyelvtörvény még messzebb megy a kisebbségek jogainak korlátozását illetően.

Németh Zsolt  szerint aggodalomra ad okot, hogy folytatódik az ukrán nyelvtörvény vitája, ugyanis “szemmel láthatóan az ukrán törvényhozás kész helyzetet akar teremteni az elnökválasztás második fordulójára”.

Arra figyelmeztetett, hogy ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy olyan feszültségek keletkeznek, amelyek tovább mérgesítik az etnikumok közötti viszonyokat Ukrajnában.

Mint közölte, az ET-főtitkár ígéretet tett arra, hogy megfontolja a magyar szempontokat, és megvizsgálja, milyen lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a helyzet további romlása.

Az Európa Tanács március közepén szólította fel Ukrajnát, hogy halassza el a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály elfogadását a folyamatban lévő elnökválasztás utáni időszakra.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában kijelentette, a különböző nyelvi közösségeket be kell vonni az őket érintő törvények és politikák kidolgozásába, véleményüket és érdekeiket figyelembe kell venni az ilyen jogszabályok elfogadásakor.

Az ukrán parlament február végén kezdte meg az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat második olvasatban történő tárgyalását. A törvényjavaslat információk szerint kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán, és kötelezővé teszi használatát az állami szervekben, valamint nyilvános társadalmi rendezvényeken. A törvény csak a magánszférában és a vallási szertartásokban nem szabályozza a nyelvhasználatot. Az ukrán nyelv nyilvános megsértése, illetve elhanyagolása jogi felelősségre vonást von maga után.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Törpe görögdinnye üvegházban?

    Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

  • Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

    A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

  • Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

    A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Címkék

Legtöbbet megtekintett