Keressen minket

Hírek

Brexit – Tusk: nyitottnak kell lenni a kiválási határidő hosszú kiterjesztésére

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Nyitottnak kell lenniük a bennmaradó tagállamoknak arra, hogy hosszabb időre elhalasszák az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának határidejét, amennyiben London ezt szükségesnek találja stratégiája újragondolása érdekében – írta az Európai Tanács elnöke csütörtökön a Twitteren.

Bejegyzésében DonaldTuskjelezte: kérni fogja a huszonheteket, hogy “legyenek nyitottak a határidő jelentős meghosszabbítására, ha a szigetország szerint ez szükséges a Brexit-stratégia újragondolása, a belpolitikai konszenzusépítés érdekében”.

Eközben Danuta Hübner, az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy brit kérelem esetén az EU nagy valószínűséggel jóváhagyja a kiterjesztést, de a kiválási szerződés módosítása vagy a jövőbeli viszonyrendszerről szóló tárgyalások megkezdése ezen időszak alatt nem lehetséges.

“Nem nyitjuk újra a megállapodást, nem lesz több tárgyalás” – szögezte le.

Hozzátette, nem világos számára, hogy milyen alapon vagy mi célból kellene rövid hosszabbítást adni, amennyiben március 29-ig, a kilépés eredetileg tervezett dátumáig nem fogadja el az egyezményt a brit törvényhozás.

A június végéig tartó vagy annál is hosszabb halasztás pedig fenntartaná a bizonytalanságot, illetve jogi és politikai problémákat jelentene a májusi európai parlamenti választások miatt – mondta Hübner, aki szerint az egyetlen pozitív fejlemény az lenne, ha a britek változtatnának az elképzeléseiken, és bennmaradnának a vámunióban.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője röviden reagált arra, hogy a brit alsóház az előző esti szavazásán elutasította az úgynevezett kemény Brexit lehetőségét.

“Két módon lehet kilépni az Európai Unióból: megállapodással vagy anélkül. Mi mindkét opcióra fel vagyunk készülve. Azonban ahhoz, hogy a rendezetlen kiválás veszélye elháruljon, nem elég ez ellen szavazni, egy megállapodást is jóvá kell hagyni” – jelentette ki az illetékes.

Nigel Farage brit EP-képviselő, a Brexit-párti tábor egyik vezéralakja azt közölte, hogy lobbizni fog egyes uniós tagállamoknál azért, hogy valamelyik ország biztosan megvétózza a hosszabbítást, amelyet egyhangúlag kell elfogadniuk a huszonheteknek.

“Már el is kezdtem. Mindent meg fogok tenni, hogy megszerezzem a vétót” – mondta a képviselő egy interjúban.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Tovább olvas

Legtöbbet megtekintett