Keressen minket

Kultúra

Budapest egyik legrangosabb eseményévé vált a Székelyfesztivál

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A magyarságnak itthon és külhonban is minden területen együtt kell dolgoznia azért, hogy a jövőben is az erősödő nemzetek sorába tartozzon – fogalmazott Varga Mihály az V. Székelyfesztivál megnyitóján a budai Millenárison.

A pénzügyminiszter hozzátette: az elmúlt évek kormányzati döntéseinek köszönhetően mára ismét élővé vált az összeköttetés a határon túli és az anyaországi magyarság között.

Varga Mihály megerősítette: a külhoni és anyaországi magyarság között egyre több területen alakulnak ki és erősödnek meg a gazdasági kapcsolatok, egyre jobb az együttműködés az oktatás és a kultúra területén, és mindez magával hozza, hogy egyre többen utaznak üzleti és turisztikai célból az anyaországba, illetve innen a Kárpát-medence különböző területeire.

A kapcsolatépítésben kiemelt szerepe van a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását támogató programoknak és az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításának – hívta fel a figyelmet a tárcavezető megemlítve, hogy a szakmai segítségnyújtás mellett jelentős anyagi forrásokat is biztosít a kormány a határon túli magyar vállalkozások számára. Az elmúlt három évben a kormány 460 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításához járult hozzá több mint kétmilliárd forinttal. Erdélyben több mint 200 fejlesztést egymilliárd forintot meghaladó összeggel segítettük – tájékoztatott Varga Mihály.

A Székelyfesztivált 2015-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg – emlékeztetett a miniszter kiemelve, hogy azóta minden alkalommal több tízezren látogattak ki a kulturális- és gasztromajálisra. Mint mondta: a kisvárosnyi sokaság érdeklődése is igazolja a rendezvény létjogosultságát.

Az V. Székelyfesztivál – amely Budapest egyik legrangosabb eseményévé vált az elmúlt években – május 10-12. között várja az érdeklődőket. Az rendezvénysorozat kiemelt vendége Böjte Csaba ferences szerzetes lesz, és az egykori Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégek. Négy helyszínen hatvan műsorszám és több mint 500 fellépő mellett csaknem 100 kézműves termelő portékái, valamint turisztikai kiállítás és két művészeti tárlat is várja a látogatókat.

Forrás: (Pénzügyminisztérium)

Fotó: PM

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

  • Tavaly 5 százalékkal drágult a termőföld

    Tavaly 5 százalékkal drágult átlagosan a termőföld Magyarországon: az előző évi 1,593 millió forintról 1,673 millió forintra nőtt a hektáronkénti átlagár a NAV nem teljeskörű adatai alapján - közölte az OTP Jelzálogbank kedden az MTI-vel.

  • A beporzó rovarok fontosságára hívják föl a figyelmet Szegeden

    Egy fűtőmű falát díszítő virágos rétet ábrázoló, ötszáz négyzetméteres falfestménnyel hívják föl a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára a figyelmet Szegeden, a Mondolo Egyesület és a Szegedi Távfűtő Kft. Városmetamorfózis elnevezésű kezdeményezésének részeként méhlegelőket és méhecskehoteleket is kialakítottak a városban.

Címkék

Legtöbbet megtekintett