Keressen minket

Kultúra

Budapest egyik legrangosabb eseményévé vált a Székelyfesztivál

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A magyarságnak itthon és külhonban is minden területen együtt kell dolgoznia azért, hogy a jövőben is az erősödő nemzetek sorába tartozzon – fogalmazott Varga Mihály az V. Székelyfesztivál megnyitóján a budai Millenárison.

A pénzügyminiszter hozzátette: az elmúlt évek kormányzati döntéseinek köszönhetően mára ismét élővé vált az összeköttetés a határon túli és az anyaországi magyarság között.

Varga Mihály megerősítette: a külhoni és anyaországi magyarság között egyre több területen alakulnak ki és erősödnek meg a gazdasági kapcsolatok, egyre jobb az együttműködés az oktatás és a kultúra területén, és mindez magával hozza, hogy egyre többen utaznak üzleti és turisztikai célból az anyaországba, illetve innen a Kárpát-medence különböző területeire.

A kapcsolatépítésben kiemelt szerepe van a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását támogató programoknak és az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításának – hívta fel a figyelmet a tárcavezető megemlítve, hogy a szakmai segítségnyújtás mellett jelentős anyagi forrásokat is biztosít a kormány a határon túli magyar vállalkozások számára. Az elmúlt három évben a kormány 460 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósításához járult hozzá több mint kétmilliárd forinttal. Erdélyben több mint 200 fejlesztést egymilliárd forintot meghaladó összeggel segítettük – tájékoztatott Varga Mihály.

A Székelyfesztivált 2015-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg – emlékeztetett a miniszter kiemelve, hogy azóta minden alkalommal több tízezren látogattak ki a kulturális- és gasztromajálisra. Mint mondta: a kisvárosnyi sokaság érdeklődése is igazolja a rendezvény létjogosultságát.

Az V. Székelyfesztivál – amely Budapest egyik legrangosabb eseményévé vált az elmúlt években – május 10-12. között várja az érdeklődőket. Az rendezvénysorozat kiemelt vendége Böjte Csaba ferences szerzetes lesz, és az egykori Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégek. Négy helyszínen hatvan műsorszám és több mint 500 fellépő mellett csaknem 100 kézműves termelő portékái, valamint turisztikai kiállítás és két művészeti tárlat is várja a látogatókat.

Forrás: (Pénzügyminisztérium)

Fotó: PM

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A legújabb tárolási módszerek

    A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

  • Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

    Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

  • Intelligens metszőrobot

    A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett