Keressen minket

Hírek

Czaputowicz: az EU egésze szempontjából fontos a luxembourgi döntés a legfelsőbb bírósági törvényről

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Nincs gyakorlati jelentősége Lengyelország számára az Európai Bíróság hétfőn kihirdetett ítéletének az – időközben módosított – lengyel legfelsőbb bírósági törvényről, az egész Európai Unió szempontjából viszont a döntés következményekkel jár – vélekedett a luxembourgi törvényszék verdiktjére reagálva Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.

A lengyel diplomácia vezetőjét a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió esti műsorában kérdezték az Európai Bíróság ítéletéről, amely szerint nem állt összhangban a közösségi joggal az – azóta már módosított – lengyel legfelsőbb bírósági törvény. A bírák nyugdíjkorát csökkentő – azóta megszüntetett – előírások az Európai Bíróság szerint sértették az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.

Czaputowicz hangsúlyozta: a hétfői luxembourgi ítéletnek nem lesz gyakorlati következménye, mert tavaly ősszel a lengyel parlament már módosított az Európai Bizottság (EB) által kifogásolt, az Európai Bíróságnál megtámadott cikkelyeken. Az eredeti törvényben csökkentett nyugdíjkorhatárt elért bírák tovább dolgozhatnak – mutatott rá a miniszter. Egyúttal hangsúlyozta: az ítélet nem kényszeríti Lengyelországot az igazságügyi reform egészének visszavonására.

Arra a felvetésre reagálva, hogy az ítélet nyomán az EU beavatkozhat a többi uniós tagállam törvénykezésébe is, Czaputowicz megállapította: az Európai Bíróság arra használta fel az ügyet, hogy “megerősítsen bizonyos ítélethozatali irányvonalat, és ez következményekkel jár az egész EU-ra nézve”.

Amikor a legfelsőbb bírósági törvény miatt tavaly az EB uniós kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben, a lengyel kormánypárt politikusai arra figyelmeztettek: a döntés, amelyet az Európai Bíróság a lengyel törvény ügyében hoz majd, precedens értékű lehet,tágabb  teret nyithat az uniós befolyásnak az eddig nemzeti hatáskörbe tartozó igazságügyi rendszerekre is.

Az említett lengyel törvény által érintett intézmény, a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Michal Laskowski szerint viszont az ítélet “teljes körű visszatérést jelent a jogállamisági elvekhez”, azt jelenti, hogy az EU-ban “érvényesek a bíróságokra vonatkozó bizonyos elvek”. A döntés megerősíti, hogy az EB és az Európai Bíróság részéről “jól működnek az ellenőrző mechanizmusok” – értékelte Laskowski.

Az Európai Bíróság jogszerűnek ítélte Varsó érvelését, hogy az igazságügyi rendszer kialakítása tagállami hatáskörbe tartozik. Mindamellett úgy ítélte meg, hogy a tagállamoknak, saját hatáskörüket gyakorolva a közösségi jogot is be kell tartaniuk.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett