Keressen minket

Hírek

Együttműködési megállapodást kötött a BME és a Karlsruher Institut für Technologie

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a német Karlsruher Institut für Technologie (KIT, Karlsruhei Technológiai Intézet) a fővárosban csütörtökön. Kettős diplomát kaphatnak villamosmérnök-hallgatók, az ősszel indult első évfolyamba huszonöten járnak.

 

Az ünnepélyes aláíráson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, megint példaértékű együttműködést kezdenek el.

Kiemelte, hogy már a nyolcvanas években is kötődött a BME a KIT jogelődjéhez. Évente többször látogattak Karlsruhéba – idézte fel a miniszter, a műszaki egyetem akkori hallgatója. Hozzátette, később egy sor kiválóan működő technológiát sajátítottak el. Arra is kitért Palkovics László, hogy felsőoktatási tanulmányai óta kapcsolatban áll Németországgal, a német iparral.

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete azt hangoztatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat mára továbbfejlődött, partneri, baráti kapcsolattá vált, amiben éllovas szerepet játszott a BME és a KIT.

A technológiát támogatni kell, mert abban rejlik a jövő – jelentette ki Volkmar Wenzel.

A nagykövet azt mondta, hogy a tudománynak több pénzre van szüksége, és ezt a kormánynak is tudnia kell. 
Veszprémi Károly, a BME oktatási rektorhelyettese úgy fogalmazott: ilyen az, amikor minőségi intézmények egymásra találnak.

A kiválasztási feltételek és a követelmények szigorúak, így tulajdonképpen egy elitképzést hoztak létre – hangoztatta Veszprémi Károly.

Thomas Hirth, a KIT innovációs és nemzetközi alelnöke felidézte, hogy ötven éve kezdődött a BME és a német intézet jogelődjének együttműködése.
A kooperáció rendkívül sikeres, a most kialakított kettős diploma pedig kiválóan illeszkedik a KIT nemzetközi stratégiájába – vélekedett Thomas Hirth.
Az alelnök köszönetet mondott az ipar képviselőinek a biztosított ösztöndíjakért és gyakorlati helyekért.

A szervezők tájékoztatása szerint kettős nyelvű mérnökképzés már 1992 óta folyik a KIT-tel együttműködésben: a BME-sek egy szemesztert tölthetnek Karlsruhéban, és erről betétlapot kapnak.

A tavaly ősszel elindított, ünnepélyesen most aláírt program keretében azonban már kettős diplomát adnak majd ki.
Az érintett villamosmérnök-hallgatók a harmadik és a negyedik szemeszterüket töltik Németországban, valamint dönthetnek úgy, hogy a hetediket, a szakdolgozat írását is ott végzik.

A programot azokra is ki akarják terjeszteni, akik még a korábbi rendszer szerint, csupán egy félévet tanulnak Karlsruhéban. Ők mérnökinformatikus, gépészmérnöki, valamint mechatronikai mérnöki szakokon tanulnak, és az ősszel indult évfolyamba összesen nyolcvanan járnak a huszonöt villamosmérnök-hallgatóval együtt.
 

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

  • Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

    Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Címkék

Legtöbbet megtekintett