Keressen minket

Hírek

Elhalasztották Macron szerbiai látogatását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A francia elnök a kétoldalű kapcsolatok rendezése érdekében érkezett volna, de a párizsi zavargások miatt marad hazájában.

A francia elnök a kétoldalű kapcsolatok rendezése érdekében érkezett volna, de a párizsi zavargások miatt marad hazájában.


Emmanuel Macron

Ma késő délután a nemzethez szólva közölte Aleksandar Vučić szerb államfő, hogy a délutáni órákban megejtett telefonbeszélgesük során jutottak közös megállapodásra Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy néhány hétre elhalasztják a belgrádi kétoldalú talákozót.

Még tegnap reggel az Élysée-palotában hivatalosan jelentették be Emmanuel Macron francia államfő december 5-ára és 6-ára tervezett szerbiai látogatását, de már a délután folyamán a szerb médiában felmerült annak a lehetősége is, hogy a párizsi zavargások miatt későbbi időpontra halasztják a találkozót.

Mindezek ellenére a franciaországi média hétfőn behatóan foglalkozott az államfő tervezett útjával. Mint megállapította, a látogatás elsődleges célja a Párizs és Belgrád közötti baráti szálak szorosabbra fűzése lett volna. A 20 Minutes híroldal és napilap megállapította, hogy november 11-ét követően, vagyis az első világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából megrendezett párizsi ceremónia után megromlottak a kapcsolatok Franciaország és Szerbia között, mulasztást követtek el a szervezők a protokollban, amikor a szerb államfőnek – aki egy, a békekötésben jelentős szerepet betöltött országot képviselt – célszerűtlen helyet jelöltek ki az ülésrend meghatározásakor. A portál megjegyezte, hogy az eset után Macron belgrádi látogatását ellenző véleményeket is hallani lehetett Szerbiában. A szerbek amiatt tiltakoztak, hogy a lakosság akkori számát figyelembe véve éppen ez az ország hozta a legnagyobb áldozatot az első világháború során, csapatai ugyanis együtt harcoltak a francia sereg tagjaival a keleti fronton.

A hírportál arra is emlékeztetett, hogy Franciaország még 2017 áprilisában veszített a népszerűségéből Szerbiában, amikor nem volt hajlandó a szerb követeléseknek eleget tenni és kiadni Belgrádnak a letartóztatott Ramush Haradinajt, a mai koszovói kormányfőt, akit Szerbia az 1998–1999-es háborús bűnök elkövetése miatt köröz az Interpolon keresztül. Ehelyett hazaengedték a koszovói albán politikust. A 20 Minutes elemzése szerint az esetnek, különlegessége ellenére, mégis kisebb hatása volt a szerb közvéleményre, mint a mostani, frissebb melléfogásnak. A cikk végül beszámolt arról is, hogy a szerbek közül még ma is sokan emlékeznek arra, hogy az ország 1999-es NATO-bombázásában Franciaország is részt vett, s ez szintén nem erősíti Párizs népszerűségét a balkáni államban. A légitámadások célja a koszovói konfliktus lezárása volt – emlékeztetett a portál, Szerbia katonaságának kivonását akarták elérni a déli tartományból. A katonai beavatkozás a mai napig mély nyomokat hagyott a szerbségben, megaláztatásként élték meg a nyugati intervenciót, s a francia–szerb kapcsolatok romlása csakhamar megmutatkozott a gazdasági viszonyok hanyatlásában is. A francia napilap megjegyzi, hogy Macron belgrádi útja az első francia elnöki látogatás Szerbiába Jacques Chirac 2001-es hivatali útja óta, nem sokkal Slobodan Milošević rezsimjének bukása után.

Szerbiában több mint száz francia vállalat működik, s ezek nagyjából tízezer személyt foglalkoztatnak. Ennek ellenére Franciaország csak a tizedik legnagyobb exportőr Szerbiában, a legjobb tíz importőr közé tartozik, de Németországhoz, Olaszországhoz viszonyítva kevésbé lényeges külkereskedelmi partnernek számít – közölte a gazdasági paramétereket a lap.

A hét három legjelentősebb külföldi látogatása egyikeként beszél a La Croix Macron belgrádi útjáról. Jemen és a Brexit kapcsán tartott beszéd a brit parlamentben – ezek Macron további fontos külpolitikai állomásai a héten a lap szerint. „Macron a világháború lezárásának 100. évfordulója kapcsán látogat el szövetségeséhez, Szerbiába, melynek elnöke nem megfelelő bánásmódban részesült a párizsi megemlékezésen, s elégedetlenségének hangot is adott” – állapítja meg a La Croix elemzése. Aleksandar Vučić államfő nagyszabású fogadást ígért a francia elnöknek – emlékeztetett a lap –, mert meg szeretné mutatni, milyen az igazi vendégfogadás, milyennek látják a szerbek a francia–szerb barátságot.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

    Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

  • Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

    A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

  • A gyönyörű gránátalma

    A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Címkék

Legtöbbet megtekintett