Keressen minket

Hírek

EP-választás – Az EMNP elnöke szerint a román pártok sok magyar szavazatot gyűjthetnek be

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a román pártok sok elégedetlen erdélyi magyar szavazatait gyűjthetik majd be a májusi európai parlamenti választásokon, és fennáll annak a veszélye, hogy az erdélyi magyar politika a felvidéki modell alapján alakul át.


Fotó: Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újonnan megválasztott országos elnöke (j) és Szilágyi Zsolt leköszönő elnök kolozsvári sajtótájékoztatójukon 2019. március 27-én. MTI/Biró István

Csomortányi István, az EMNP szombaton megválasztott elnöke szerdán Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. A pártelnök az MTI kérdésére elmondta: az EMNP még nem döntötte el, hogy az európai parlamenti választásokon mire biztatja támogatóit. Hozzátette: frissen megválasztott elnökként csakis az után számolhat be a párt álláspontjáról, hogy a párton belüli konzultációt folytatnak le erről a kérdésről.

Csomortányi István megállapította: amikor a román pártok is magyar jelöltek állításával akarnak magyar szavazatokat szerezni, amikor három évtized alatt félmillióval apadt az erdélyi magyarság lélekszáma, akkor nem jó válasz az, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adott. 

“Erre a helyzetre nem az a válasz, hogy indítunk egy egypárti listát és a kinyújtott kezet az erő pozíciójából elütjük” – jelentette ki Csomortányi. A pártelnök arra emlékeztetett, hogy az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) is olyan koalíciós jelöltlista állítását kezdeményezte, amelyet minden erdélyi magyar a magáénak érezhet, az RMDSZ viszont elutasította ezt a lehetőséget. 

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Szilágyi Zsolt – aki szombaton távozott EMNP-elnöki tisztéségől – hozzátette: döntésével az RMDSZ lemondott a két kis párt támogatóinak a szavazatáról, és ennek egyedül kell viselnie a következményeit. 

Szilágyi Zsolt elmondta: Csomortányi István a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének a vezetésére kérte fel, és a továbbiakban ebben a minőségében kívánja segíteni az EMNP politikáját.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban úgy értékelte, hogy a két kis párttal való magyar választási koalíció létrehozása az identitása feladását jelentené, ezért arra kérte az MPP-t és az EMNP-t hogy állítsanak jelölteket az RMDSZ-jelöltlista nem befutónak számító helyeire. Erre azért lenne lehetőség, mert az MPP és az EMNP pártként, az RMDSZ civil szervezetként van begyezve, és a törvény csak a kettős párttagságot tiltja. Az MPP és az EMNP is elutasította az RMDSZ jelöltlistáján való szereplés lehetőségét.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Hiába a megállapodás az EU-val, jelentős drágul Nagy-Britanniában a zöldség

    A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

  • Maszkok milliárdjai az óceánokban

    Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

  • A tejágazat is szenved a járványtól

    A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Címkék

Legtöbbet megtekintett