Keressen minket

Hírek

Erdő Péter: a misszió jegyében telik majd az Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő időszak

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek misét celebrál pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén 2019. június 10-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A misszió jegyében telik a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő év az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében – mondta Erdő Péter bíboros, érsek az egyházmegye családi napján, a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn. 

Erdő Péter előadásában közölte: az eucharisztikus kongresszusok célja az is, hogy “megmutassuk hitünket az egész világnak” és “nem erőszakosan, de meghívjunk másokat is arra a boldogságra”, amelyet csak Krisztusban lehet megtalálni.

Úgy fogalmazott: “a misszió mindig tanúságtétellel indul, amely megkívánja a körülöttünk lévő világ megismerését, a kapcsolatok kialakítását, a személyes tanúságtételt életünkkel, segítő szeretetünkkel. De mindezek után előbb utóbb fel kell tárnunk, hogy honnan merítjük az erőt, miben hiszünk és  kinek a tanítványai vagyunk”. 

Tehát “nem puszta jelenlét” a misszió – mondta.

A bíboros kitért arra, hogy misszióra nem csak távoli földrészeken van szükség, és ezt a feladatot nem csak “különleges szakemberek” végezhetik. A missziós küldetést az egész egyház kapta feladatul. 

Erdő Péter felidézte: amikor a 4. század folyamán a püspöki templomoktól távol kezdtek templomokat építeni, közösségeket szervezni, a fő cél éppen a misszió volt, az emberek meghívása a hitre és a keresztségre. 

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő év a plébániáról mint missziós közösségről szól. 

Hozzátette: ez a missziós munka, az érdeklődők meghívása a plébániai közösségekbe “megújulásunk ösztönzője is lehet”.     

Hiszen “olyan közösségnek és ünneplésnek kell lennie a templomainkban”, amely “a bátortalanul érdeklődő embert is megszólítja, számára is vonzó” – fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros a nap végén tartott szentmisén arról beszélt: az egyház ma is minden nyelven szól a Szentlélek segítségével.     

Szól a 21. század emberének megváltozott közlési módjain is, és megtalálja az utat a távol állók szívéhez is. A keresztényeknek pedig megadja, hogy “megtaláljuk a tanúságtétel módját minden időben” – tette hozzá.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hagyományosan Máriaremetén tartja ifjúsági és családi napját, a karizmák ünnepét. A rendezvényen plébániák, szerzetesközösségek, iskolák és intézmények mutatkoznak be.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett