Keressen minket

Hírek

Erősödött a cseh állampolgárok bizalma Orbán Viktor miniszterelnök iránt

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Erősödött a cseh állampolgárok bizalmaOrbánViktormagyar miniszterelnök iránt. Ez tűnt kiabból a csehországi közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy kéttucatnyi, az európai, illetve a nemzetközi politikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet tavaly decemberi felmérése azt vizsgálta, hogy a nemzetközi életben aktív politikusok közül kiben bíznak meg leginkább a csehek. A közvélemény-kutatás adatait hétfőn hozta nyilvánosságra a CVVM.

A legnagyobb bizalommal a csehek saját államfőjük, Milos Zeman iránt vannak, míg a második helyet Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök foglalja el. A felmérés szerintOrbánViktor a harmadik helyen van.

Zemanban a megkérdezettek 50 százaléka, Kiskában 44 százalék, mígOrbánViktorban 34 százalék bízik meg.

A magyar kormányfő a legutóbbi, tavaly áprilisban készített hasonló felmérésben, Zeman, Kiska és Emmanuel Macron francia elnök után még a negyedik volt a listán.

Macron most csak az ötödik, míg a negyedik helyen Theresa May brit miniszterelnök végzett. May iránt a csehek 32 százaléka, Macron iránt pedig 31 százalék van bizalommal.

A hatodik helyrePeter Pellegrini szlovák kormányfő került, iránta a csehek 23 százaléka van bizalommal.Pellegrinit tavaly áprilisban a megkérdezettek fele még nem ismerte.

A nemzetközi politikát erősen befolyásoló személyiségek közül Angela Merkel német kancellár a hetedik, Donald Trump amerikai elnök a kilencedik, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig atizenegyedik.

A 23 politikusból álló “bizalmi listát” Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője zárja.

Forrás: MTI

Fotó: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett