Keressen minket

Hírek

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Avatar

Közzétéve

Dátum:

EsterházyJánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.


Fotó:Esterházy-emlékünnepség Budapesten,Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be azEsterházyJános mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepség előtt a budapesti Szent István-bazilikában 2019. március 9-én. MTI/Mónus Márton

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágaiEsterházyJános Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Prágai Magyar Plébánia és az Együttélés politikai mozgalomEsterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 62. évfordulója alkalmával.

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltattákEsterházyJános életét és munkásságát. A szónokok, köztük Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemelték, hogy március végén megkezdődikEsterházyJános boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is.

A beszédeket követően a csehországi és szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál.

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozottEsterházyJános urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

Szakértők szerintEsterházyJános urnáját ma már lehetetlen megtalálni és beazonosítani. A felvidéki Alsóbodokon 2017-ben megnyíltEsterházyemlékhelyen elhelyezett jelképes urnában ezért konkrétan nem a politikus hamvai, hanem a motoli sírhelyről származó föld és hamu található.

A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamintEsterházyJánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat is jelképezi.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

    Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

  • Kukorica - az utolsó reménysugár

    Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

  • Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

    Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Címkék

Legtöbbet megtekintett