Keressen minket

Hírek

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Avatar

Közzétéve

Dátum:

EsterházyJánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.


Fotó:Esterházy-emlékünnepség Budapesten,Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be azEsterházyJános mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepség előtt a budapesti Szent István-bazilikában 2019. március 9-én. MTI/Mónus Márton

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágaiEsterházyJános Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Prágai Magyar Plébánia és az Együttélés politikai mozgalomEsterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 62. évfordulója alkalmával.

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltattákEsterházyJános életét és munkásságát. A szónokok, köztük Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemelték, hogy március végén megkezdődikEsterházyJános boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is.

A beszédeket követően a csehországi és szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál.

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozottEsterházyJános urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

Szakértők szerintEsterházyJános urnáját ma már lehetetlen megtalálni és beazonosítani. A felvidéki Alsóbodokon 2017-ben megnyíltEsterházyemlékhelyen elhelyezett jelképes urnában ezért konkrétan nem a politikus hamvai, hanem a motoli sírhelyről származó föld és hamu található.

A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamintEsterházyJánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat is jelképezi.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állati jó munkatársak

    A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

  • Kis Majorgazda tábort is indítanak

    A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

  • Egyre több magyar beruházás Szerbiában

    Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Címkék

Legtöbbet megtekintett