Keressen minket

Hírek

EU: Szerbiának fel kell majd bontania a szabadkereskedelmi szerződését az Eurázsiai Gazdasági Unióval

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szerbiának fel kell majd bontania a tervezett szabadkereskedelmi megállapodását az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amikor belép az Európai Unióba – közölte az EUObserver brüsszeli hírportállal az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Oroszország belgrádi nagykövete néhány napja bejelentette, hogy Szerbia október 25-én kereskedelmi szerződést ír alá a Moszkva vezette gazdasági blokkal, és ez “új szintre emeli az együttműködést” a felek között.

A híroldal ezzel kapcsolatban megkereste az Európai Bizottságot, amely rámutatott, hogy Szerbia az EU-csatlakozásig bármilyen állammal vagy szervezettel köthet hasonló egyezményt, azonban a belépés napjával fel kell mondania minden korábbi kereskedelmi szerződését, ahogyan azt a többi tagország is tette, miután a külkereskedelmi kérdések kizárólagos uniós hatáskörbe tartoznak.

Szerbia és Oroszország között 2000 óta szabadkereskedelmi szerződés van érvényben, ezt tervezik kiterjeszteni a 2015-ben létrehozott Eurázsiai Gazdasági Unióra, amelynek Oroszország mellett Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Örményország is tagja. Szakértők szerint a lépés inkább jelképes, Belgrád ugyanis nem csak Oroszországgal, hanem Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal is szabadkereskedelmi kapcsolatban áll már jelenleg is.

Szerbia a teljes kereskedelmének mintegy 63 százalékát az EU-val bonyolítja, míg ez az érték Oroszország vonatkozásában kevesebb mint 10 százalék.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Tehetünk a talajromlás ellen

    Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.

  • A 2020-as Év bortermelője Borbély Tamás!

    A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt. Az eredményhirdetésen személyesen vett részt a díjra esélyes öt borász. Az esemény különlegessége, hogy idén 30. alkalommal került átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés.

  • Ezért hasznos a kutyaiskola

    A kutya ösztönlény, ragadozó, természeténél fogva minden helyzetben a számára előnyösebb utat keresi, sőt akár profi manipulátorokká is tudnak válni – vallja Gerényi Nóra kutyatréner. Ezért is fontos a kutyák és a gazdáik számára egyaránt a képzés.

Címkék

Legtöbbet megtekintett