Keressen minket

Hírek

EU: Szerbiának fel kell majd bontania a szabadkereskedelmi szerződését az Eurázsiai Gazdasági Unióval

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szerbiának fel kell majd bontania a tervezett szabadkereskedelmi megállapodását az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amikor belép az Európai Unióba – közölte az EUObserver brüsszeli hírportállal az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Oroszország belgrádi nagykövete néhány napja bejelentette, hogy Szerbia október 25-én kereskedelmi szerződést ír alá a Moszkva vezette gazdasági blokkal, és ez “új szintre emeli az együttműködést” a felek között.

A híroldal ezzel kapcsolatban megkereste az Európai Bizottságot, amely rámutatott, hogy Szerbia az EU-csatlakozásig bármilyen állammal vagy szervezettel köthet hasonló egyezményt, azonban a belépés napjával fel kell mondania minden korábbi kereskedelmi szerződését, ahogyan azt a többi tagország is tette, miután a külkereskedelmi kérdések kizárólagos uniós hatáskörbe tartoznak.

Szerbia és Oroszország között 2000 óta szabadkereskedelmi szerződés van érvényben, ezt tervezik kiterjeszteni a 2015-ben létrehozott Eurázsiai Gazdasági Unióra, amelynek Oroszország mellett Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Örményország is tagja. Szakértők szerint a lépés inkább jelképes, Belgrád ugyanis nem csak Oroszországgal, hanem Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal is szabadkereskedelmi kapcsolatban áll már jelenleg is.

Szerbia a teljes kereskedelmének mintegy 63 százalékát az EU-val bonyolítja, míg ez az érték Oroszország vonatkozásában kevesebb mint 10 százalék.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fejlődés, fejlesztés, befektetés

    Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

  • A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

    Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

  • Növénytáplálás földön égen

    Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Címkék

Legtöbbet megtekintett