Keressen minket

Kultúra

Ezer székely leány napja Csíkszeredában

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. Fotó: MTI/Veres Nándor
Az esemény 1990-es újraindítása óta idén már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a csíkszeredai Szabadság téren.

A műsor seregszemlével kezdődött. A székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatták az összesereglett közönséget.

Csíkszeredából együtt vonultak ki a csíksomlyói nyeregbe a megye különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező hagyományőrző csoportok.

A szentmisét követően a Hármashalom-Oltár színpadán mutatkoztak be. A rendezvény zárásaként díjazták azt a települést, amely a legtöbb résztvevővel képviseltette magát.

Forrás: Pannon RTV

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

    A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

    Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "56' szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

  • Lassan szikkad a talaj

    A múlt hét jelentős esőzései után a héten már országszerte száraz, egyre melegebb időjárási körülmények között szikkadhattak a talajok, így lassan folytatódhat a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok sár miatt félbe maradt vetése. A száraz idő a hétvégéig folytatódik, szombattól kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, főként délen és keleten lehet számítani kisebb esőkre, záporokra.

Címkék

Legtöbbet megtekintett