Keressen minket

Kultúra

Ezer székely leány napja Csíkszeredában

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. Fotó: MTI/Veres Nándor
Az esemény 1990-es újraindítása óta idén már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hagyományőrzők a csíkszeredai Szabadság téren.

A műsor seregszemlével kezdődött. A székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatták az összesereglett közönséget.

Csíkszeredából együtt vonultak ki a csíksomlyói nyeregbe a megye különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező hagyományőrző csoportok.

A szentmisét követően a Hármashalom-Oltár színpadán mutatkoztak be. A rendezvény zárásaként díjazták azt a települést, amely a legtöbb résztvevővel képviseltette magát.

Forrás: Pannon RTV

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

    A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

  • Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

    A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

  • Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

    Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Címkék

Legtöbbet megtekintett