Keressen minket

Hírek

Fehér léggömböket engedtek a magasba a madridi terrortámadás halálos áldozatainak emlékére

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A 15 évvel ezelőtti terrortámadás halálos áldozataira emlékezve 193 fehér léggömböt engedtek a magasba a Madrid belvárosában található Retiro parkban hétfőn.

Az Emlékezet erdeje nevet viselő kertet évekkel ezelőtt kifejezetten azzal a céllal hozták létre és ültették be ciprusokkal, olajfákkal, hogy állandó emlékhellyé váljon.

Az egybegyűltek, politikusok, rendőri vezetők, civil szervezetek képviselői, hozzátartozók, egy-egy szál fehér virágot elhelyezve rótták le kegyeletüket a terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) által szervezett eseményen.

“Nem felejtem és nem bocsátom meg” – mondta Ángeles Pedraza, az AVT tiszteletbeli elnöke, aki 25 éves lányát veszítette el a támadásban.

Az asszony beszédében felidézte annak az éppen 15 évvel ezelőtti napnak a gyötrelmes pillanatait, amikor gyereke után kutatott “ezer darabra tört szívvel”.

Ahogy minden évben mindig, most is a spanyol főváros főterének számító Puerta del Solon kezdődött a megemlékezések sora. A beszédek nélküli rövid eseményen Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Ángel Garrido, a madridi autonóm kormány elnöke és Manuela Carmena madridi polgármester helyezett el közös koszorút az egykori királyi posta épületének falán található, a tragédia emlékére készített bronzplakettnél. Ezzel egy időben az egész madridi autonóm közösség területén megszólaltak és öt percig zúgtak a templomi harangok.

A számos madridi rendezvényen kívül az ország más részein is megemlékeztek a tragédiáról. Több város önkormányzatánál, valamint rendőrségi épületek előtt is sokan gyűltek össze délben egyperces néma főhajtásra.

2004. március 11-én kora reggel 11 bomba robbant fel a spanyol város négy különböző pontján, és amellett, hogy kioltotta 193 ember életét, több mint 1800 embert sebesített meg. A merényleteket az al-Kaida követte el.

A támadás dátuma vízválasztó az ország történetében, azóta a biztonsági erők kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi terrorizmusra.

A madridi merényletek évfordulója egyben a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja is.

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas

Legtöbbet megtekintett