Keressen minket

Hírek

Felavatták a II. János Pál pápáról elnevezett teret Máriapócson

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Papp Bertalan polgármester, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Szocska Ábel bazilita szerzetes, nyíregyházi megyéspüspök, Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Felavatták a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Az 1991-es máriapócsi pápalátogatás helyszínén rendezett ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltónak és igazságosnak nevezte, hogy a teret a néhai katolikus egyházfőről nevezték el, akinek Magyarország, Közép-Európa és az egész emberiség is hálás lehet.

“Nem evidencia az, hogy szabad vallásgyakorlat van, egyházi iskolák vannak, szabad a hitoktatás, és egyáltalán nem evidencia az, hogy szuverén Magyarország van és például a szovjet megszálló csapatok nincsenek Magyarországon” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt szavai szerint ezer történelmi állítást is lehet mondani arra a kérdésre, hogy minek köszönhetik a magyarok a szabadságukat, “de a történelmi igazság az, hogy három embernek köszönhetjük azt, hogy mi most itt szabadon, magyarként, keresztényként élhetünk, ez a három ember II. János Pál pápa, Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov”.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Reagan ismerte fel, hogy a Szovjetunió az összeomlás szélén van, az Egyesült Államok pedig gazdasági és katonai fölényét kihasználva térdre kényszerítette a rivális nagyhatalmat. Kellett hozzá egy “épeszű” ember, Mihail Gorbacsov is, aki inkább lebontotta a Szovjetuniót, ahelyett, hogy belevitte volna az emberiséget a harmadik világháborúba – tette hozzá.

Spirituális és szellemi értelemben II. János Pál pápa az, akinek köszönhetjük szabadságunkat. Amikor őt pápává választották, akkor kapta azt a halálos sebet a Szovjetunió, amiből nem tudott már felállni – jelentette ki Semjén Zsolt.

A korábbi katolikus egyházfő 1991-es magyarországi apostoli útján augusztus 18-án látogatott el Máriapócsra, ahol a háromszázezer zarándok jelenlétében részt vett a nagybúcsún és a Hajdúdorogi Egyházmegyét akkor vezető Keresztes Szilárd püspökkel együtt szent liturgiát mutatott be. Erre emlékezve névadó táblát állítottak fel a róla elnevezett téren, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg.

Az eseményen részt vett Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az ünnepségen II. János Pál pápáról Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott emlékező beszédet.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

    A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.

  • Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

    A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

  • Málta fizet a turistáknak

    Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

Címkék

Legtöbbet megtekintett