Keressen minket

Hírek

Félbeszakították az orosz gazdaságfejlesztési miniszter parlamenti beszámolóját

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Félbeszakította és átütemezte Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter éves beszámolóját a parlament alsóházában szerdán Vjacseszlav Vologyin házelnök. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint az orosz törvényhozásban az elmúlt három évtizedben nem volt példa hasonló botrányra.

Oreskin beszámolójának témája a kis- és középvállalkozások támogatása volt, ám a képviselők ehelyett a Vlagyimir Putyin elnök által a tavalyi újraválasztása nyomán meghirdetett, a gazdaság és a szociális ellátás gyakorlatilag minden területén áttörést ígérő nemzeti projektek végrehajtásának konkrétumairól, a növekedés üteméről és a középtávú tervekről kezdték el faggatni. Azt sürgették, hogy a tárcavezető mondja meg nekik, hogy a fellendülés érdekében pontosan milyen segítségre is lenne szükség a törvényhozás részéről.

“Sikereink akkor lesznek, ha biztosított az évi 3 százalékot meghaladó növekedési ütem. De mi az elmúlt évet 2,3 százalékkal zártuk, az előrejelzés pedig 1,3 százalék. Hol van itt a haladás?” – tette fel a kérdést Vjacseszlav Vologyin.

A házelnök rámutatott, hogy a nemzeti projektek megvalósításra példátlan összegeket fordít Oroszország – idén 1,7 ezer milliárd, jövőre pedig 1,9 ezer milliárd rubelt. (A rubel jelenleg mintegy 4,2 forintot ér.) A politikus hangsúlyozta, hogy a fejlődésért elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszter felelős.

“Ha ön nem felkészült ennek a kérdésnek a megválaszolására, akkor jobb lesz átütemeznünk ezt a vitát” – mondta.

Vologyin azt javasolta, hogy Oreskin a megismételt beszámolójában ne egy szűk témakörrel, hanem a nemzeti projektek és állami programok megvalósításával foglakozzon, a miniszter pedig azt indítványozta, hogy a parlament vele együtt hallgassa meg a többi gazdasági tárca vezetőjét is.

A 36 éves Makszim Oreskin az orosz kormány legfiatalabb tagja, aki a korrupció címén elítélt Alekszej Uljukajev helyét vette át a gazdaságfejlesztési tárca élén. A miniszter az elmúlt napokban nem kis feltűnést keltett azzal, hogy a Kommerszant című lap újságíró-akadémiáján – egy orosz állami vezetőtől szokatlan módon – nyíltan beszélt elnöki ambícióiról.

Megfogalmazása szerint “mint bármely” államigazgatási vezetőt, őt is érdekelné az a lehetőség, hogy kipróbálja magát az államelnök posztján.

“Mindig mondtam, még sok mindent nem tettem meg a saját helyemen. Ezért csak elvontan tudok erről elmélkedni. Az elnök munkája minden vezető számára érdekes lenne annak lényege és tartalma szempontjából. De a legfontosabb természetesen nem az érdekesség, a legfontosabb, hogy ez az ország és az emberek hasznára válik-e” – mondta Orsekin, utólag hozzátéve, hogy nincs felkészülve erre a feladatra.

A miniszter módosított parlamenti beszámolóját várhatóan március végén vagy április elején fogja megtartani.

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett