Keressen minket

Hírek

Félbeszakították az orosz gazdaságfejlesztési miniszter parlamenti beszámolóját

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Félbeszakította és átütemezte Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter éves beszámolóját a parlament alsóházában szerdán Vjacseszlav Vologyin házelnök. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint az orosz törvényhozásban az elmúlt három évtizedben nem volt példa hasonló botrányra.

Oreskin beszámolójának témája a kis- és középvállalkozások támogatása volt, ám a képviselők ehelyett a Vlagyimir Putyin elnök által a tavalyi újraválasztása nyomán meghirdetett, a gazdaság és a szociális ellátás gyakorlatilag minden területén áttörést ígérő nemzeti projektek végrehajtásának konkrétumairól, a növekedés üteméről és a középtávú tervekről kezdték el faggatni. Azt sürgették, hogy a tárcavezető mondja meg nekik, hogy a fellendülés érdekében pontosan milyen segítségre is lenne szükség a törvényhozás részéről.

“Sikereink akkor lesznek, ha biztosított az évi 3 százalékot meghaladó növekedési ütem. De mi az elmúlt évet 2,3 százalékkal zártuk, az előrejelzés pedig 1,3 százalék. Hol van itt a haladás?” – tette fel a kérdést Vjacseszlav Vologyin.

A házelnök rámutatott, hogy a nemzeti projektek megvalósításra példátlan összegeket fordít Oroszország – idén 1,7 ezer milliárd, jövőre pedig 1,9 ezer milliárd rubelt. (A rubel jelenleg mintegy 4,2 forintot ér.) A politikus hangsúlyozta, hogy a fejlődésért elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszter felelős.

“Ha ön nem felkészült ennek a kérdésnek a megválaszolására, akkor jobb lesz átütemeznünk ezt a vitát” – mondta.

Vologyin azt javasolta, hogy Oreskin a megismételt beszámolójában ne egy szűk témakörrel, hanem a nemzeti projektek és állami programok megvalósításával foglakozzon, a miniszter pedig azt indítványozta, hogy a parlament vele együtt hallgassa meg a többi gazdasági tárca vezetőjét is.

A 36 éves Makszim Oreskin az orosz kormány legfiatalabb tagja, aki a korrupció címén elítélt Alekszej Uljukajev helyét vette át a gazdaságfejlesztési tárca élén. A miniszter az elmúlt napokban nem kis feltűnést keltett azzal, hogy a Kommerszant című lap újságíró-akadémiáján – egy orosz állami vezetőtől szokatlan módon – nyíltan beszélt elnöki ambícióiról.

Megfogalmazása szerint “mint bármely” államigazgatási vezetőt, őt is érdekelné az a lehetőség, hogy kipróbálja magát az államelnök posztján.

“Mindig mondtam, még sok mindent nem tettem meg a saját helyemen. Ezért csak elvontan tudok erről elmélkedni. Az elnök munkája minden vezető számára érdekes lenne annak lényege és tartalma szempontjából. De a legfontosabb természetesen nem az érdekesség, a legfontosabb, hogy ez az ország és az emberek hasznára válik-e” – mondta Orsekin, utólag hozzátéve, hogy nincs felkészülve erre a feladatra.

A miniszter módosított parlamenti beszámolóját várhatóan március végén vagy április elején fogja megtartani.

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

    A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

  • Ha én fa volnék

    Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

  • Megfáztak a rózsák Ecuadorban

    Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Címkék

Legtöbbet megtekintett