Keressen minket

Hírek

Felmentették Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnököt a Nemzetközi Büntetőbíróságon

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Felmentette a háborús és emberiesség elleni bűnök vádja alól Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnököt és Charles Ble Goude volt sport- és ifjúsági minisztert kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Felmentette a háborús és emberiesség elleni bűnök vádja alól Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnököt és Charles Ble Goude volt sport- és ifjúsági minisztert kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).


Fotó: canva.com

Cuno Tarfusser elnöklő bíró kijelentette, hogy az ügyészség nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az érintettek ellen felhozott vádakat, és ezért elrendelték azonnali szabadon bocsátásukat.
Utóbbi határozatot később felfüggesztette a törvényszék szerdáig, a vád képviselői ugyanis akkor fogják várhatóan bejelenteni, hogy terveznek-e fellebbezni.

A most 73 éves volt államfő ellen azért emeltek vádat, mert 2010-ben, miután nem ismerte el a választási vereségét, hazájában polgárháború kezdődött, amelyben mintegy háromezren meghaltak. A négy hónapon át tartó erőszakban komoly szerepet játszottak a rendfenntartó erők, akik a vádak szerint súlyos jogsértéseket követtek el. A konfliktusnak a Franciaország által vezetett nemzetközi haderő beavatkozása vetett véget.

A háromfős bírói panel többségi döntéshozatallal kimondta, hogy a vádhatóság nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy Gbagbo és Goude erőszakra szólították volna fel a támogatóikat.
A csaknem három évvel ezelőtt kezdődött per során mindketten ártatlannak vallották magukat és a felmentésüket kérték.
A súlyos nemzetközi bűnesetek – mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök – kivizsgálására 2002-ben létrehozott bíróság vádlottjai között számos magas rangú politikus szerepel, de Gbagbo volt az első egykori elnök, aki meg is jelent a testület bírái előtt Hágában. Az ICC ügyészei korábban vádat emeltek Omar el-Besir szudáni és Uhuru Kenyatta kenyai államfő ellen is, ám előbbi nem volt hajlandó elismerni a bíróság joghatóságát, utóbbi esetében pedig végül ejtették a vádakat.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Változatos levéltetvek

    A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

  • Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

    Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Címkék

Legtöbbet megtekintett