Keressen minket

Hírek

Felvonták a nemzeti lobogót

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A honvédség díszegysége a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján 2020. október 23-án. A háttérben Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség főparancsnoka. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Idén az emlékező eseményeket a járvány szűkebbre szabja.

Október 23-án reggel katonai tiszteletadás keretében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja hazánk nemzeti ünnepe. A rendszerváltozás utáni Országgyűlés első törvényében nyilvánította október 23-át nemzeti ünneppé.

A járványügyi helyzetre tekintettel idén az 1956 emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad. A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak láthatók. November 4-ig megtekinthető az “Emlékképek 1956 – Városi kiállítás”. Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek a történelmi eseményekre.

Forrás: kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Tetoválással a sólyomnepperek ellen

    Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

  • Mozzarella mínusz tehén

    A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

  • Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

    A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett