Keressen minket

Hírek

Gálik Zoltán: megdöbbentő a Brexit Párt választási szereplése

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Corvinus Egyetem docense megdöbbentőnek tartja, hogy a “hirtelen összehozott” Brexit Párt ennyire erőteljesen felborította a viszonyokat az európai parlamenti (EP-) választáson.

Gálik Zoltán kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, az eredmény azt mutatja, hogy a Brexit-népszavazás és az utána lévő helyzet elhibázott volt, a választók türelme pedig elfogyott, mert a politikai elit nem tudta képviselni az érdekeiket.

A brit politikai élet Brexit melletti és elleni oldalra tematizálódik az általános választások vonatkozásában is – vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy az EP-választás után megváltozhat-e a Brexithez való hozzáállás, közölte, a brit parlament kijelentette, hogy nem akar megállapodás nélkül kilépni, a jelenlegi megállapodást pedig többször is visszautasította. Egy új megállapodást kivitelezni és elfogadtatni az Európai Unióval viszont a szakértő szerint október 31-ig nem lehet.

Gálik Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a Theresa May helyére várhatóan júliusban érkező új kormányfőnek konszenzust kellene kialakítania a Brexittel kapcsolatban a Konzervatív Pártban, a parlamentben és a társadalomban is.

Ez nehéz lesz, mert se a parlament, se a Konzervatív Párt összetétele a parlamentben nem változik. Emiatt elképzelhető, hogy az új kormányfő rákényszerül majd egy általános választás kiírására vagy egy népszavazás támogatására – tette hozzá.

Az EP-választáson a nagy-britanniai adatok szerint a Brexit Párt a voksok 31,6 százalékát kapta, az EU-párti Liberális Demokraták pedig 20,3 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerültek, megelőzve a Munkáspártot, amely 14,1 százalékot szerzett. A Zöld Párt 12,1 százalékkal országosan a negyedik helyen végzett, a Konzervatív Párt pedig 9,1 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Kukorica - az utolsó reménysugár

    Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

  • Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

    Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

  • Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

    Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Címkék

Legtöbbet megtekintett