Keressen minket

Sport

GERA ZOLTÁN FERENCVÁROS DÍSZPOLGÁRA

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Budapest IX. kerülete 1792-ben kapta a Ferencváros nevet. Ferencváros Önkormányzata évek óta a Pro Urbe Ferencváros és a Ferencváros Díszpolgára címek átadásával ünnepli e jeles eseményt. Idén az ünnep előestéjén, december 3-án tartották meg a Ferencváros Napja Ünnepi Díjátadó Gálaestet a Groupama Arénában. Pro Urbe Ferencváros díjat kapott a Budapesti Corvinus Egyetem, Nándori László cukrászmester és Ranyák György üvegműves mester, az orrszívó porszívó feltalálója. Ferencváros Díszpolgára 2018-ban Gera Zoltán labdarúgó lett.

Budapest IX. kerülete 1792-ben kapta a Ferencváros nevet. Ferencváros Önkormányzata évek óta a Pro Urbe Ferencváros és a Ferencváros Díszpolgára címek átadásával ünnepli e jeles eseményt. Idén az ünnep előestéjén, december 3-án tartották meg a Ferencváros Napja Ünnepi Díjátadó Gálaestet a Groupama Arénában. Pro Urbe Ferencváros díjat kapott a Budapesti Corvinus Egyetem, Nándori László cukrászmester és Ranyák György üvegműves mester, az orrszívó porszívó feltalálója. Ferencváros Díszpolgára 2018-ban Gera Zoltán labdarúgó lett.


A Ferencváros Televíziója által élőben közvetített műsorban beszédet mondott dr. Kocsis Máté országgyűlési képviselő, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Ferencváros Polgármestere, dr. Bácskai János és Magos Bence ifjúsági polgármester.
Az ünnepi estén olyan művészek léptek fel, akik állandóan, vagy gyakran lépnek fel ferencvárosi rendezvényeken, helyszíneken. Az estét a Concerto Budapest első rézfúvósaiból álló zenekar kezdte. A Concerto Budapest Magyarország egyik vezető nagyzenekara. Repertoárjuk progresszív és sokszínű, a közkedvelt mesterművektől a legújabb, XXI. századi kortárs darabokig terjed. Művészeti igazgatójuk 2007 óta a több mint 70 nemzetközi díjjal kitüntetett, Liszt-díjas érdemes művész, Keller András. Budapest legnagyobb koncerttermeiben adnak rendszeresen koncerteket, nyaranta szabadtéri helyszíneken is fellépnek. Elismert szereplői a hazai- és nemzetközi komolyzenei életnek.
Ezután egy különleges összeállítás következett dr. Lázár Balázs, a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense szerkesztésében a Fradi négy pályájának történetéből Borbiczki Ferenc és Lázár Balázs színművészek előadásában, akiket a Ferencvárosi Pinceszínház Háy János A Herner Ferike faterja című előadásában is láthatnak. Közreműködtek Szabó Milán és Horváth Tamás labdazsonglőrök.
Végül Sándor György szórakoztatta a közönséget, aki 1965-ben a legendás Egyetemi Színpadon kezdte pályafutását. A tévében nagy sikert aratott az a kabaré felvétel, amikor megszólította a járókelőket kezében egy Burda szabásmintával, hogy mutassák meg a térképen a Wesselényi utcát. Stílusának jellegzetessége, hogy ötvözi a humort és a morált, így lett Ő Sándor György humoralista.
Pro Urbe Ferencváros díjat kapott a Budapesti Corvinus Egyetem, Nándori László cukrászmester és Ranyák György üvegműves mester, az orrszívó porszívó feltalálója.

Ferencváros Díszpolgára 2018-ban Gera Zoltán, az elmúlt húsz esztendő kétségkívül legnagyobb nemzetközi sikereket elért magyar labdarúgója lett. Gera Zoltán 1979-ben született Pécsett, ott kezdett el futballozni, és addig küzdött, ha kellett magával is, amíg kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar sporttörténelemben. Hosszú pályafutása csúcspontján klasszis futballistaként világszerte megismerték a nevét. Alázata, embersége nemcsak csapattársai, hanem a magyar emberek milliói számára közismert. Bajnoki címet, Magyar Kupa-győzelmeket aratott a Fradival, hosszú évekig szolgálta a nemzeti tizenegyet, Magyarországgal pedig részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol az ő gólját választották meg a torna legszebb találatának. Bár csodálatos, és magyar viszonylatban páratlan pályafutása véget ért, de a Fradi család tagja maradt, hiszen a Ferencváros – és a magyar válogatott – edzői stábjában dolgozik tovább a magyar futball felemelkedéséért. Gera Zoltán világszerte milliók példaképe, Magyarország és Ferencváros különleges kincse.

Az est végén Szűcs Gabi és zenekara játszott hagyományos swing zenét a ’30-as, ’40-es évekből, a hazai jazz élet legkiválóbb zenészeivel. Repertoárjukon a sztenderdeken kívül átiratok is szerepelnek, a modern műfajokból is csemegézve. Szűcs Gabi swing műsorában jól megférnek egymással Ella Fitzgerald vagy Amy Winehouse legnagyobb slágerei, a klasszikus jazz-standardektől a blues-on át a legismertebb örökzöldekig. Mindezt egy egységes, jellegzetes hangszerelés fogja át, melynek meghatározó szereplői a Gabi mögött álló zenekar tagjai.
A Pro Urbe Ferencváros Díjról: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2012. (VII.16.) önkormányzati rendelete szerint Pro Urbe Ferencváros díj azon magánszemélynek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely Ferencvárosért, a kerület környezetének építéséért, alakításáért, értékének megőrzése érdekében kimagasló egyedi alkotó tevékenységet folytatott, maradandót alkotott. A Ferencváros Díszpolgára Díjról: A „Ferencváros Díszpolgára” cím azon személynek adományozható, aki Ferencváros fejlődéséért a közélet, a gazdaság, a tudomány, a művészet, az oktatás, az egészségügy vagy a sport területén maradandót alkotott, illetve kimagasló eredményt ért el, gazdag életművével a város, az ország, a világ egyetemes érdekeit tiszteletre méltóan szolgálta.

Forrás és Fotó: ÖS

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Sok szeretettel Nőnap alkalmából!

    Minden kedves hölgy olvasónknak eredményes és békés évet kívánunk a nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Fekete Szabolcs okleves kertészmérnök csodálatos kompozícióból állítottunk össze egy „kis csokrot”.

  • Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

    Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

  • Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai

    Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.

Címkék

Legtöbbet megtekintett