Keressen minket

Hírek

Gulyás: az EU-nak az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába kell haladnia

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Vezető kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében Fotó: 2019. június 20-án MTI/Kovács Attila

Az Európai Unió (EU) következő ötéves stratégiája és a személyi kérdések ügyében is olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gulyás Gergely a stratégiát illetően kiemelte: Magyarország világossá tette, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra. Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket, és Magyarország e tekintetben is próbál példamutató tevékenységet folytatni – tette hozzá.

Közölte: az is lényeges, hogy az EU a következő ötéves időszakban nyissa meg a nyugat-balkáni országok előtt a csatlakozás perspektíváját, mert több ország sokat tett azért, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások előbbre haladjanak, de úgy tűnik, az EU nem áll készen új tagállamok felvételére.

A miniszter kitért arra, hogy a klímastratégia is az EU-csúcs napirendjén lesz, és Magyarország példamutató eredményeket tud felmutatni. Ezen a területen is közös álláspontot alakítanak ki a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), erről a mai csúcs előtt egyeztetnek a kormányfők – tette hozzá.

Megjegyezte: ma a párizsi klímacélok teljesítése is lehetetlen atomenergia nélkül.

A személyi kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a visegrádi országok egyeztettek és közös álláspontot képviselnek a csütörtökön kezdődő uniós csúcson. Valamennyi visegrádi ország egyetért abban, hogy nem támogatják a Spiztenkandidat-(csúcsjelölti) rendszert, valamint nem támogatják Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére – közölte.

A miniszter szerint a Spiztenkandidat-rendszer ellentétes a lisszaboni szerződéssel és a közösségi joggal, téves átengedni a pártcsaládoknak ezt a fontos döntést. Manfred Weber pedig világossá tette, hogy nem tart igényt annak a pártnak a támogatására, amelynek a legnagyobb bizalmat szavazták meg a magyarok az európai parlamenti (EP-) választáson – emlékeztetett. Hozzátette: egyébként is olyan vezetőkre van szükség, akik egyetlen tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években.

Gulyás Gergely kiemelte: a V4-nek nincs kimondottan egy jelöltje az uniós intézmények élére, de többet is elfogadhatónak tart. Fontos, hogy jelentős intézményvezetői tapasztalattal rendelkező és nyílt konfliktust egyetlen tagállammal sem vállaló vezetők álljanak az uniós intézmények élén – magyarázta.

Kérdésre válaszolva Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóról azt mondta: ő azok közé tartozik, akiket tudnának támogatni.

Arról is beszélt, hogy addig van értelme a Fidesznek az Európai Néppártban (EPP) maradnia, amíg úgy érzi, hogy segíthet a pártcsaládnak. Nem a Fidesz szorul segítségre, hanem az EPP, ezt mutatják a legutóbbi EP-választáson a Fidesz, illetve az EPP által elért eredmények. A Fidesz örülne, ha tapasztalatait megoszthatná a néppárttal, hogy az saját értékeit megőrizni képes, a jövőről világos elképzelésekkel rendelkező pártcsalád legyen – mutatott rá.

Az úzvölgyi katonatemetőben történteket a miniszter tűrhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, a román hatóságoktól azt várják, hogy a jövőben szavatolják a temetők békéjét és biztonságát. Az pedig nem a magyar diplomácia kudarca, hogy bár a magyar külügyminiszter berendelte, a budapesti román nagykövet nem jelent meg a Külügyminisztériumban, hanem egy másik ország kulturálatlansága.

Nikola Gruevszki ügyéről Gulyás Gergely azt mondta: semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állnak a volt macedón miniszterelnökkel, őt olyan mértékben segítik a hatóságok, mint minden hasonló menekültstátusban lévő embert. Azt mondta, nincs információja arról, hogy a hatóságok által megadott menekültstátusában bármi változás lenne, a kiadatási kérelemről pedig a bíróság dönt.

Arra a kérdésre, hogy még jelentős számú pénzintézeti ügyfél esetében nem történt meg a szükséges azonosítás, a miniszter úgy reagált:  ha szükséges határidő-módosítás, akkor a kormány azt várja a bankoktól, hogy ezt kezdeményezzék. Ehhez rendeletmódosításra lenne szükség – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett