Keressen minket

Hírek

Hazatértek a magyar katonák a Baltikumból

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Magyar Honvédség a balti országok légterét négy hónapon át védő, most hazaérkező katonái a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 4-én. A magyar katonák a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, a Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot látták el májustól a nyár végéig, 2015 óta már másodszor, 96 emberrel és 4 JAS 39-es Gripennel a litvániai Siauliai repülőbázisán. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hazatértek a magyar katonák szerdán Litvániából, ahol négy hónapon át a balti országok légterét védték.

A katonákat Mihócza Zoltán, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke és Ugrik Csaba, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka köszöntötte Budapesten.

Mihócza Zoltán felidézte: a Magyar Honvédség 2015 után most másodszor teljesítette a balti missziót, amely során a három balti ország – Litvánia, Lettország és Észtország – légtérrendészeti feladatait végezte. A Magyar Honvédség négyhónapos balti misszióját a magyar légierő JAS 39-es Gripenjeivel látta el, támogatva a spanyol és az angol bajtársakat.

A törzsfőnök úgy fogalmazott: “ismét öregbíteni tudtuk azt a hírnevet, amit magyar katona kivívott nagyvilágban: eseménymentesen, kiválóan hajtották végre ezt a feladatot”.

Ugrik Csaba, a balti alegység parancsnoka ugyancsak elismerően szólt a magyar katonák teljesítményéről. Elmondta: a négy hónap alatt 544 óra repülési időt hajtottak végre a magyar katonák. Ezalatt a Balti-tenger fölött 50 éles riasztásuk volt, s valamennyi alkalommal sikeresen végrehajtották a gépek azonosítását.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője hozzátette: az élet nem áll meg, repülőgépeik már vissza is települtek Pápára. A kiképzés, készültségadás folytatódik Magyarországon.

Közölte: amint befejeződik a kecskeméti repülőtér felújítása, a repülőszázadok visszatelepülnek, ahol megújult környezetben folytatják majd tevékenységüket.

A Magyar Honvédség májustól a nyár végéig 96 emberrel és 4 JAS 39-es Gripennel látta el a szolgálatot a litvániai Siauliai repülőbázison. A balti légtérvédelem során feladatuk egyebek mellett az volt, hogy azon repülőket azonosítsák, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtetnek a gépen válaszjeladót. A magyar Gripenek feladata volt az is, hogy a Baltikumban állomásozó erőknek támogatást biztosítsanak, s általában jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét.

Magyarország 2022-ben ismét részt vesz majd a balti légtérvédelemben.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett