Keressen minket

Hírek

Hazugsággal vádolják a román belügyminisztert

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Hargita megyei magyarok, akik élőláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. A románok erőszakkal bevonultak és megtartották a szertartást. Fotó: MTI/Veres Nándor

Hazugsággal vádolják romániai magyar politikusok Carmen Dan belügyminisztert a múlt csütörtöki úzvölgyi (Valea Uzului) temetőincidens kapcsán tett kijelentései miatt. A problémára kormányközi megoldást javasolnak, és az eredeti állapot visszaállítását a sírkertben, ahol utána román parcellát is ki lehetne alakítani.

Hazugsággal és félretájékoztatással vádolják romániai magyar politikusok, önkormányzati vezetők Carmen Dan belügyminisztert a múlt csütörtöki úzvölgyi (Valea Uzului) temetőincidens kapcsán tett minapi kijelentései miatt.

Különösen azt nehezményezik, hogy a tárcavezető szerint magyar futballultrák is részt vettek a botrányos megemlékezésen, amelyre azután került sor, hogy feldühödött románok ezrei – egy törvénytelenül kialakított saját emlékmű és parcella felavatása végett – betódultak az I. világháborús katonatemetőbe, ahol ott többen közülük magyar katonasírokat gyaláztak meg, és bántalmazták a helyszínen összegyűlt magyar tiltakozókat, miközben a kivezényelt rendfenntartók többsége tétlenül szemlélte a történteket.

Dan szerint a sírkertnél a rendőri és csendőri erők teljesítették feladatukat: sikerült megelőzniük a magyarok–román összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást.

Az incidens helyszínén megjelent romániai magyar közszereplők visszautasítják a belügyminiszter állításait. Tánczos Barna, a román parlament felsőházának RMDSZ-szenátora hazugságnak nevezte Dan nyilatkozatát. Kijelentette: a helyszínen az ellenkezője történt annak, amit a miniszter állított, ezt fénykép- és videófelvételek is bizonyítják. Megüzente: a sajtóban és a parlamentben is fellépnek a félretájékoztatás ellen.

Az RMDSZ nem ért egyet abban, hogy a (román kormány javaslatára) a védelmi minisztérium átvegye a temetőt, mert ez azt jelentené, hogy az ottani törvénytelen állapotot a legfelsőbb szintre emelnék.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a belügyminiszter hazudik, s meg kellene fontolnia, hogy átadja a helyét másnak. Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke is az incidens helyszínén tartózkodott. Szerinte békés, többnyire idős székelyek próbálták élőlánccal megvédeni a hősök nyughelyét, magyar(országi) fociultrák nem voltak jelen.

A temetőnél volt Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke is. A politikus atrocitásnak tartja, hogy részeg román ultrák rátámadtak a több mint ötszáz imádkozó magyarra, akik Hargita (Harghita) és Kovászna (Covasna) megyéből jöttek. Látta, amint dühöngő román ultrák – magyar sírokról kitépett – fakereszteket dobálnak át a temetőkerítésen. A kivezényelt csendőrökről és a különleges alakulat álarcos embereiről elmondta: ki sem szálltak a buszokból. Csak annyi csendőrt állítottak a temető elé, hogy nagyobb baj ne legyen, de a románok betörését nem akarták megakadályozni.

Szerinte a belügyminiszter vagy rosszul tájékozott, vagy szándékosan félre akarja vezetni a közvéleményt. „Ez nem sikerül neki, hiszen összegyűjtöttük a bizonyítékokat, filmeket, fényképeket, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök eljuttatta a nagykövetségekre, a nemzetközi sajtónak” – mondta.

Kelemen is megerősítette: a román központi hatóságok nem teljesítették a kötelességüket, a csendőrök pedig „csak ültek a buszokban, nem léptek közbe”. Közölte: pártja már a kezdetektől javasolta a törvénytelenség megszüntetését a sírkertben, és azt is, hogy ott ki lehet alakítani egy új parcellát a román hősöknek, de csakis egymás mellett, s nem úgy, hogy magyar sírokra tesznek román katonanevekkel kereszteket, miként az nemrég megtörtént. Kelemen leszögezte: továbbra is szorgalmazzák a helyzet rendezését, „az eredeti állapot visszaállítását”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy pártja támogatja a kormány ellen megfogalmazott ellenzéki bizalmatlansági indítványt, amely Viorica Dăncilă miniszterelnök kabinetjén egyebek mellett számon kéri az úzvölgyi incidenst is. A jövő heti parlamenti szavazáson az RMDSZ a kormány megbuktatására szavaz.

A helyzet rendezése érdekében a román védelmi minisztérium tegnap tárgyalást javasolt Magyarországnak az úzvölgyi sírkertről. A megbeszélésre a június 24-e és 28-a közötti időszakot tartaná alkalmasnak.

Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói (Șumuleu Ciuc) látogatása után egyre több furcsaság derül ki a biztonságára ügyelő román kormányőrség (SPP) viselkedéséről. A szolgálatról nemrég derült ki, hogy letakartatta a pápa helyszínen viselt miseruháján a magyar feliratot. Újabban az borzolja a kedélyeket, hogy az államfői hivatal fennhatósága alá tartozó SPP több erdélyi magyar és anyaországi magas rangú tisztségviselőt nem engedett be a fontos vendégek számára kijelölt területre, holott a meghívójuk oda szólt. (Eközben a román zászlókkal és népviseletben odaérkezők gond nélkül beléphettek a területre, ahol az első sorokba, a tévékamerák elé ültették őket.). A megalázó helyzetnek Brendus Réka, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és mások is részesei voltak. A püspök szerint az egész azt a célt szolgálta, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálja a Vatikán előtt. (Forrás: kronika.ro)

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

    Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

  • Tetoválással a sólyomnepperek ellen

    Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

  • Mozzarella mínusz tehén

    A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Címkék

Legtöbbet megtekintett