Keressen minket

Hírek

Hidvéghi: biztosítani kell a magyar termelők védelmét az EU-Mercosur egyezmény elfogadásakor

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) tagországai között tervezett szabadkereskedelmi szerződés feltételeinek elfogadásakor – emelte ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán.

“A magyar gazdák számára fontos, hogy az Európai Unió olyan kétoldalú szerződéseket kössön, amelyek nem hoznak létre kettős mércét, illetve védelmet biztosítanak a hazai termelőknek” – szögezte le a képviselő, aki tagja az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának.

A szakbizottság néppárti tagjai az Európai Bizottság illetékeseivel aktuális mezőgazdasági témákról folytattak megbeszélést szerdán Brüsszelben.

Hidvéghi megengedhetetlennek nevezte, hogy háttérbe szoruljanak a magyar gazdák elvárásai, valamint figyelmeztetett, hogy a mezőgazdasági termékek tengerentúlról történő beáramlása és az agrártámogatások tervezett csökkentése is veszélyezteti a magyarországi mezőgazdaság érdekeit.

“A magyar gazdák elvárják tőlünk, hogy fellépjünk az érdekükben” – fogalmazott.

Kijelentette, bár kedvező az Európai Bizottság által bejelentetett egymilliárd eurós pénzügyi biztonsági keret létrehozása, egyelőre nem láthatóak annak pontos körvonalai.

“Fontos, hogy a gazdák tudják, mikor és milyen feltételek mellett lehet felhasználni ezt a pénzügyi keretet” – húzta alá.

Az EU-Mercosur szabadkereskedelmi szerződésről csaknem húsz év tárgyalás után június végén született politikai megállapodás a felek között, a ratifikáció azonban szakértők szerint még “rázós” lehet egyes tagállamok esetleges tiltakozása miatt.

Az európaiak főleg az ipari termékek, például a járművek piacán akarnának nagyobb hozzáférést a vállalataik számára, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a marhahús és a cukor exportját kívánják leginkább növelni.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Mérgező a méhlegelő?

    A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

  • Ragály, járvány, madárinfluenza

    2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

  • Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

    Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

Címkék

Legtöbbet megtekintett