Keressen minket

Hírek

Horvát minisztérium: a magyar-szlovén projekt nem veszélyezteti a krki LNG-terminál megvalosítását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összeköttetése, amely lehetővé teszi Magyarország számára LNG (cseppfolyós földgáz) vásárlását Olaszországból, nem veszélyezteti a krki LNG-terminál megvalósítását – reagált kedden a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium a Hina horvát hírügynökség megkeresésére.

Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összeköttetése, amely lehetővé teszi Magyarország számára LNG (cseppfolyós földgáz) vásárlását Olaszországból, nem veszélyezteti a krki LNG-terminál megvalósítását – reagált kedden a horvát környezetvédelmi és energetikai minisztérium a Hina horvát hírügynökség megkeresésére.


Fotó/Illusztráció: lng.hr

A közös érdekű európai uniós projektek elsősorban azok, amelyek összekötik az energetikai infrastruktúrát az EU-tagállamai között – emlékeztet a minisztérium közleménye. Majd leszögezi: Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatának összekötése nincs közvetlen hatással a krki LNG-terminál fejlődésére, sem arra a gázra, amely a Krk-szigeti terminálról lesz elérhető.

A horvát energetikai minisztérium megjegyzi, hogy a horvát-szlovén rendszerösszekötő, a Rogatec összekapcsolási pontnál kétirányúsított, így Horvátország is kaphat gázt Szlovéniától.

A Hina az MTI-re hivatkozva közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Szlovéniával közösen pályáznak az európai uniós támogatásra gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. A miniszter kifejtette: Magyarországnak kulcskérdés a beszerzési források diverzifikálása, hogy minél több forrásból vásárolhasson gázt. Mivel jelenleg bizonytalan a horvátországi LNG-terminál építése, valamint a Horvátország által kínált ár is jóval az elérhető piaci ár felett van, továbbá az is bizonytalan, hogy Romániában mikor kezdik meg amerikai és osztrák vállalatok a tengeri gázmezők kitermelését, indokolt újabb gázbeszerzési forrásokat bevonni – mondta a magyar miniszter. Hozzátette: az Európai Tanács döntése tavasszal várható az ügyben.

A horvát kormány a múlt héten döntött arról, hogy százmillió euróval (31,8 milliárd forint) támogatja a krki LNG-terminál megépítését. A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba kerül. A projektet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget – 32,6 millió eurót – a kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

A krki LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó, úgynevezett Open Season eljárás során felkínált gázmennyiségre 520 millió köbméter kötelező és 300 millió köbméter feltételes ajánlat érkezett, amely sokkal kevesebb az 1,5 milliárd köbméternél, amennyi minimum szükséges ahhoz, hogy a beruházás kifizetődő legyen. Az adriai cseppfolyósgáz-terminál teljes kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente. Annak ellenére, hogy a projekt egyelőre nem kifizetődő, Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter többször is elmondta, hogy LNG-terminál a kormány meghatározó energetikai projektje marad.

A tárcavezető korábban arról is beszélt, hogy a kapacitások megvásárlására két szándéknyilatkozat is érkezett Magyarországról, azzal a kikötéssel, hogy a leendő terminálban tulajdonrészt szerezhessenek.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

  • Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

    Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Címkék

Legtöbbet megtekintett